Companii

Ce sanse au firmele in insolventa sa scape de faliment? Fara „fresh money” nu se poate face nimic

Ce sanse au firmele in insolventa sa scape de faliment? Fara „fresh money” nu se poate face nimic

1. Geanina Oancea, senior manager al firmei BDO Conti Insolvency: Speram ca va creste procentul reorganizarilor reusite. Semnalul pe care il avem este ca firmele incearca acest lucru, referindu-ma in special la companiile mari. Reorganizarea insa depinde si de alti factori, precum starea economiei. Din cauza acestui fapt, investitorii continua sa fie reticenti. 2. Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa: A crescut mult numarul firmelor care au cerut singure intrarea in insolventa. Astfel, din cele 17.000 de proceduri deschise in primele zece luni, circa 4.000-5.000 au fost din proprie initiativa. Daca pornim de la ideea ca macar jumatate au intentia sa se reorganizeze, putem spera ca numarul celor acceptate de creditori sa creasca.

22.12.2009, 23:17 788

Consultantii din domeniu spera ca numarul mare de insolvente "lapropria cerere" va avea drept rezultat cresterea reorganizarilorreusite.
"Cel mai important factor pentru o firma intrata in insolventa estelegat de gasirea surselor de finantare - fresh money - pentru aputea spera la o reorganizare reusita. Aceasta poate avea loc pringasirea unui fond de investitii, a unui investitor strategic, aunei institutii financiare sau prin valorificarea unei parti dinactive. O firma intrata in insolventa nu poate supravietui doar dinactivitatea de baza, deoarece daca putea nu deschidea procedura.Firmele trebuie in acelasi timp sa isi continue activitatea, dar sisa arate cum isi vor plati datoriile", a declarat Arin Stanescu,managing partner al firmei Stanescu Milos Dumitru si Asociatii sipresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa dinRomania (UNPIR).
Numarul redus de reorganizari acceptate de creditori - circa 450din peste 20.000 de dosare pe rolul instantelor pana la jumatateaacestui an - arunca o imagine negativa asupra firmelor care intrausub incidenta Legii 85/2006 (a insolventei), procedura fiindasimilata in majoritatea cazurilor cu falimentul.
Lucrurile s-au mai schimbat in acest an, astfel ca multe firmerecurg la aceasta metoda ca o masura de protectie temporara fata depresiunile creditorilor.
"Speram ca va creste procentul reorganizarilor reusite. Semnalul pecare il avem este ca firmele incearca acest lucru, referindu-ma inspecial la companiile mari. Reorganizarea insa depinde si de altifactori, precum starea economiei. Din cauza acestui fapt,investitorii continua sa fie reticenti, in ciuda faptului ca unelebusinessuri apar promitatoare", spune Geanina Oancea, seniormanager al firmei BDO Conti Insolvency, implicata in dosare precumcel al firmei de constructii Mivan Kier sau Cuprom.
Companii mari, cu mii de angajati si afaceri de sute de milioane deeuro, precum Leonado, SPAR, Flanco, Flamingo, PIC, Mondex sinumeroase alte companii din imobiliare si constructii au intratanul acesta din proprie initiativa in procedura de insolventa dupace nu si-au mai putut plati creditorii si nu au gasit intelegerepentru a restructura pe cale amiabila.
"A crescut mult numarul firmelor care au cerut singure intrarea ininsolventa. Astfel, din cele 17.000 de proceduri deschise inprimele zece luni, circa 4.000-5.000 au fost din proprieinitiativa. Daca pornim de la ideea ca macar jumatate au intentiasa se reorganizeze, putem spera ca numarul celor acceptate decreditori sa creasca", a mai spus Stanescu, de la UNPIR.
Principalele avantaje ale initierii unei asemenea masuri suntlegate de faptul ca furnizorii de electricitate, gaz, apa sautelefonie nu pot sista serviciile catre debitor, este stopatacurgerea dobanzilor, majorarilor de intarziere si a penalitatilorpentru creantele negarantate, in timp ce recuperarea propriilorcreante se realizeaza cu scutirea platii taxelor judiciare detimbru.
Potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului(ONRC), circa 74% din totalul firmelor intrate in insolventa inprimele noua luni ale anului provin din domeniile comert (43%),industria prelucratoare (18%) si constructii (13%).
Firmele pot supravietui pentru perioade cuprinse intre cateva lunisi chiar trei ani in proces de reorganizare, dar doar cu acordulcreditorilor.
Principalele riscuri ale acestei proceduri sunt legate de perceptianegativa a mediului de afaceri, constituita din teama de frauda,precum si de faptul ca reprezentantii creditorilor nu trebuie sajustifice votul exprimat privind programul de reorganizare, pe carepot astfel destul de usor sa il respinga.
"La anul va continua acelasi trend, cel putin pentru o parte dinan. Cred ca firmele exportatoare isi vor reveni primele, deoarecein primele luni consumul intern va continua sa fie afectat",apreciaza Arin Stanescu.
Insolventa ameninta locurile de munca a cateva mii de angajati.Pentru reducerea costurilor si eficientizarea afacerilor 14 dincele mai mari firme intrate in insolventa au renuntat deja laaproximativ 5.000 de angajati, potrivit unei analize ZF.

Cele mai importante insolvente. Cine sescapa?

  • Flamingo a cerut insolventa dupa ce afacerile au scazut inacest an de la 202 la circa 90 de milioane de euro, iar uniicreditori au cerut executarea creantelor restante;
  • Grupul de firme PIC, cu afaceri de 150 mil. euro in 2008, aintrat in insolventa din cauza scaderii vanzarilor si a unui gradridicat de indatorare - circa 60 mil. euro la banci, furnizori sialti parteneri;
  • Retailerul de incaltamine Leonardo, cu afaceri de 136 mil. euroanul trecut, are datorii de aproape 100 mil. euro. Vanzarile inschimb au scazut in acest an cu 25%, iar peste 80 de magazine aufost inchise in ultimele luni;
  • Constructorul Mivan Kier, cu afaceri de 128 mil. euro, a intratin insolventa dupa ce a acumulat datorii de 20 mil. euro. Firma aconstruit mallul Liberty Center sau ansamblul rezidential NewTown;
  • Reteaua de supermarketuri SPAR are datorii de 30 mil. euro la ocifra de afaceri de circa 45 mil. euro in 2008. Intre timp, maimult de jumatate din magazine au fost inchise, astfel ca veniturilevor scadea si mai mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO