Companii

Ce s-a ales de „băieţii deştepţi“ de la Hidroelectrica: afacerile s-au prăbuşit, iar unele firme s-au dizolvat. Una dintre ligile secrete de business, pe cale de dispariţie

Ce s-a ales de „băieţii deştepţi“ de la...

Autor: Roxana Petrescu

10.06.2016, 00:08 5375

Din gladiatorii comerţului cu energie, primii „băieţi deştepţi“ din domeniu au devenit nişte umbre. Hidroelectrica se pregăteşte să iasă din insolvenţă şi speră să se listeze cât mai repede pe bursă.

De la începutul anilor 2000, sub protec­ţia fiecărei guvernări, s-a creat unul dintre cele mai exclusiviste cluburi de business de pe piaţa lo­cală, firme cu puternice conexiuni politice ajungând să domine comerţul cu energie.

În timp ce din spatele monitoarelor se făceau sute de milioane de euro, statul îşi împingea pe mar­ginea prăpastiei cel mai valoros activ, Hidroelectrica. La mai bine de zece ani după ce fos­tul preşedinte Traian Băsescu a lansat una din­tre sintagmele care l-au consacrat, primii „băieţi deştepţi“ din energie au devenit o umbră în mediul de business. Cu toate acestea, cei mai buni ani ai traderilor de energie au fost chiar în man­datul fostului preşedinte. De cealaltă parte, din insolvenţă încă, Hidroelectrica anunţă pentru anul acesta un profit brut record de 1,3 miliarde de lei.

Astfel, fără accesul direct la cea mai ieftină energie din ţară, traderii care au avut privilegiul de a avea contracte de sute de milioane de euro cu Hidroelectrica s-au dizolvat, alţii s-au transformat în businessuri cu alte obiecte de activitate, unii au avut anul trecut rulaje zero, iar alţii au avut scăderi de business de neimaginat în perioada 2011, ultimul an complet de achiziţii hidro, şi 2015.

Energy Holding, compania care a inventat „meseria“ de trader de energie în România, a terminat anul trecut cu un business de 193 milioane de lei. În 2011, ultimul an complet în care a avut priza înfiptă la energia hidro, Energy Holding era un business de 747 milioane de lei. Firma a fost creaţia lui Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, în mandatul căruia de altfel în jurul Hidroelectrica a fost brevetată tehnica vânzării de energie pe contracte directe la preţuri secrete, mai mici decât cele din piaţă.

Alpiq RomEnergie, o firmă cu acţionariat elveţian, despre care au existat informaţii că ar fi fost tot un „pui“ de-al Energy Holding, avea în 2011 o cifră de afaceri de 715 milioane de lei. Anul trecut compania nu a mai înregistrat încasări la Ministerul Finanţelor.

Doi dintre marii cumpărători de energie hidro s-au reinventat complet. Euro PEC de exemplu s-a dizolvat şi a fuzionat cu o altă companie. Acum fostul trader de energie nu mai vinde electricitate, ci utilaje. Energy Financing Team România, un alt abonat fidel la energia hidro, s-a dizolvat în 2014 şi s-a reinventat sub numele de EFT Furnizare. Compania se ocupă în continuare de furnizarea de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO