Companii

Ce puteţi citi în numărul din această săptămână al revistei Business Magazin

Ce puteţi citi în numărul din această săptămână...

Autor: Ioana Mihai-Andrei

17.10.2016, 00:03 48

„Top 500 cele mai mari com­panii din Ro­mânia”, ma­te­rialul de pe coperta re­vistei Business Maga­zin din această săp­tă­mână, arată care a fost evoluţia ce­lor mai mari companii de pe plan local. Cele mai mari 500 de companii din România au avut anul trecut o cifră de afaceri de 504 miliarde de lei (113 mi­liarde de euro), un rulaj pe care în urmă cu un deceniu îl realizau toate com­paniile prezente în România. Acum, după rezultatele din 2015, cel mai bun an pentru businessul românesc ca şi cifră de afaceri şi profit, Top 500 generează peste 40% din total vânzări din economie.

Topul din 2015 vine şi cu o premieră: pentru prima dată cea mai mare companie antreprenorială - De­deman Bacău - depăşeşte ca rulaj cea mai mare companie controlată de stat -Elec­trica Furnizare. În clasa­men­tul ge­neral primele 16 poziţii sunt deţ­i­nute de multinaţionale, Dedeman vine abia pe locul al şaptes­prezecelea, în timp ce Elec­trica Furnizare şi Romgaz închid top 20. Un alt material amplu din Business Magazin în această săptă­mâ­nă arată de ce sunt bateriile o frână a dez­voltării tehnologice, în condiţiile în care societatea actuală a ajuns depen­dentă de „energia înmagazinată”, indi­fe­rent că e vorba de smartphone-uri, lap­topuri, aparate foto-video, aparate de bărbierit, maşini de tuns, periuţe de dinţi, drone ori automobile.

Dacă mobi­lele şi com­puterele ne-au schimbat radical viaţa, ba­teriile nu au evoluat la fel de spec­taculos. Progresul ştiinţific în acest do­meniu a fost lent: încă avem baterii care „mor”, gadgeturile noastre încă sunt dependente de baterii, iar auto­mo­bi­lele electrice bat pasul pe loc din pri­cina bateriilor. Alexandru Lăpu­şan, co­fon­dator şi CEO al Zitec, vor­beşte despre provocările unei afaceri ro­mâ­neşti în cea mai competitivă industrie de pe piaţa locală, IT-ul. Pentru a se dez­volta, în lipsă de noi can­didaţi compania se concentrează pe inte­grarea de firme cu până la 20 de anga­jaţi, arată un material din această săp­tămână, în revista Business Magazin. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO