Companii

Ce puteţi citi în noul număr al Business MAGAZIN: Din culisele transformării SIF Moldova în Evergent Investments

Ce puteţi citi în noul număr al Business MAGAZIN: Din...
22.03.2021, 00:04 124

♦ Emergenţa este înţeleasă în mod general ca o formă a schimbării, văzută ca o naştere efectiva a ceva cu totul nou sau, altfel spus, ca o renaştere. Statutul de „emergent” i-a fost acordat în septembrie anul trecut pieţei de capital româneşti de către agenţia de rating FTSE Russell, iar vântul schimbării a ajuns şi la SIF Moldova, cea mai mare societate de investiţii financiare de la Bursa de Valori Bucureşti în termeni de capitalizare. Câteva zile mai târziu, SIF Moldova îşi chema acţionarii să voteze schimbarea denumirii în EVERGENT Investments, respectiv un nou slogan - Drive for Performance - un nou logo şi un nou simbol bursier - EVER.

♦ La un an de la debutul pandemiei de COVID-19 în România, cei care au ţinut piept pandemiei în fiecare zi de pe şantiere sau din magazine spun că anul 2020 a venit cu schimbări ale obiceiurilor de consum, ale strategiilor de business şi, în unele cazuri, chiar cu creşteri ale businessului. Va veni anul 2021 cu noi schimbări sau va fi un an în care se vor aşeza lucrurile noi aduse de pandemie? Continuăm discuţia începută în numărul anterior cu răspunsurile a patru manageri din linia întâi a businessului românesc.

♦ Puţin peste două decenii au trecut de când Angela Creţu s-a alăturat echipei Avon şi până când a ajuns să conducă operaţiunile globale ale companiei. Cum a fost primul ei de mandat ce CEO global a povestit într-un interviu amplu acordat Business MAGAZIN.

♦ Economia locală are peste 5,5 milioane de contracte de muncă înregistrate în REVISAL, iar dintre aceşti salariaţi aproape 1,58 de milioane de angajaţi câştigă salariul minim pe economie. În contrast, doar 238.787 dintre ei aveau un câştig lunar brut de peste 10.000 de lei. În afară de zona Bucureşti-Ilfov, judeţul Timiş are cei mai mulţi angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie. La polul opus, salariile de 10.000 de lei şi peste sunt cel mai des întâlnite în Bucureşti şi Cluj.

l♦Locuinţele, mai ocupate ca niciodată după mutarea activităţilor aproape în totalitate acasă, au trecut şi acestea prin schimbări radicale anul trecut. Cum au încercat oamenii să aducă o gură de aer proaspăt în propriile locuinţe şi ce s-a schimbat în materie de design interior a povestit Sergiu Călifar, designer de interior şi fondatorul Pure-Mess Design.

♦ Unul dintre cei mai „vechi” antreprenori din piaţa locală de tehnologie - Antonio Eram - fondator al procesatorului de plăţi online Netopia - este cel mai nou actor din industria de investiţii în start-up-urile tech. Ţinta? Aplicaţiile sau serviciile web care se leagă de zona de plăţi. Cum îşi alege fondatorul Netopia proiectele în care îşi pune banii? Nu mergeţi la Antonio cu PowerPointuri cu estimări la virgulă despre cum va fi cifra de afaceri în 2025 şi cum veţi vinde afacerea în 2030. Pasiunea fondatorilor pentru proiect şi dorinţa lor de a face ceva sunt cele care contează cu adevărat, dezvăluie antreprenorul.

Citiţi despre aceste subiecte, dar şi despre multe altele, în noul număr al Business MAGAZIN
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO