Companii

Ce posibilitati de finantare au antreprenorii de businessuri mici in Romania?

15.11.2007, 14:31 85

Afacerile cu cel putin doi de activitate au beneficiat anul acesta de fonduri nationale nerambursabile de pana la 10.000 de euro in cazul intreprinderilor nou infiintate si microintreprinderilor, echivalentul a 60% din banii necesari proiectului de investitii, restul reprezentand contributie proprie, spune Marius Bita, sef serviciu la Directia Generala pentru Gestionarea Fondurilor Comunitare din cadrul Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, al Comertului si Turismului si Profesiunilor Liberale (MIMMCTPL).
Un antreprenor la inceputul drumului ar putea primi maxim 5.000 de euro, fonduri nerambursabile care acopera 60% din cheltuielile pentru proiectul de investitii al demararii unei afaceri, prin programele de sustinere a investitiilor start-up, a mai spus el.
Antreprenorul ar trebui sa aloce pentru acoperirea proiectului de investitii restul de 40%, atat prin credite bancare in proportie de 25%, cat si prin surse proprii de finantare.
Pe de alta parte, pentru intreprinderile mici si mijlocii suma maxima alocata pentru un proiect de investitii de modernizare si retehnologizare ajunge la 50.000 de euro nerambursabili prin programul de sustinere a investitiilor realizate de catre Imm-uri, administratorii programului fiind MIMMCTPL si institutiile de credit in colaborare cu acesta.
Compania Construct Active Media, care a derulat anul trecut afaceri de aproximativ 530.000 de euro, care efectueaza constructii civile si industriale, amenajari interioare si exterioare, si-a dezvoltat businessul in 2006 prin fonduri nerambursabile obtinute de la MIMMCTPL pentru dotarea cu echipamente in valoare de aproximativ 3.000 de euro.
Felix Serghei, directorul general al companiei Construct Active Media, spune ca daca ai un plan clar de investitii si documentatia necesara, nu este dificil sa beneficiezi de un astfel de fond. La vremea respectiva nu a intampinat nicio problema in accesarea fondurilor pentru echipamente precum calculatoare si case de marcat. Anul acesta s-a inscris iar
intr-un program de investitii, dar nu a mai beneficiat de fonduri nerambursabile.
"Acum e din ce in ce mai greu sa accesezi un astfel de fond, deoarece sunt mai mediatizate si numarul celor care aplica e din ce in mai mare, fondurile neacoperind toate cererile eligibile", a mai adaugat el.
In 2004, cand a demarat afacerea, a incercat sa contracteze un credit bancar pe care nu l-a obtinut, deoarece se solicitau doua bilanturi contabile, pe care nu le avea din cauza faptului ca afacerea lui era la inceput. "Este mult mai usor acum pentru un intreprinzator sa contracteze un astfel de credit, chiar daca compania nu activeaza de mult pe piata si nu are un istoric", a precizat el.
Fondurile financiare nerambursabile pentru dezvoltarea afacerii pot fi utilizate pentru sustinerea cheltuielilor pentru cladiri industriale si constructii, echipamente, mijloace de transport de marfuri, licente, brevete.
Companiile cu minim un an de activitate pe piata pot beneficia pentru implementarea si certificarea sistemelor calitatii de o valoare maxima de 4.400 de euro (15.000 de lei), alocatie financiara nerambursabila egala cu echivalentul a 90% din valoarea cheltuielilor efectuate cu activitatile de certificare a sistemelor de calitate, a adaugat Marius Bita.
O alta companie care si-a dezvoltat afacerea prin finantarea de tip fonduri nerambursabile pentru certificarea calitatii este compania Uniserv, care activeaza in domeniul instalatii constructii si care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 330.000 de euro. Aceasta a beneficiat de un fond de aproximativ 3.000 de euro in 2006 pentru implementarea sistemelor ISO 9000 (sistem de management al calitatii) si ISO 9014 (protectia mediului).
"Aveam nevoie de certificare de calitate si mediu pentru obtinerea certificatelor de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRGN). Anul acesta am accesat fonduri pentru dotare cu utilaje, insa datorita faptului ca au fost solicitari mai mari, nu am mai beneficiat de banii respectivi", a declarat Salgau Mihai, director tehnic al companiei Uniserv.
Companiile private cu cel putin un an de activitate, care au ca obiect de activitate comercializarea produselor si a serviciilor de piata, pot beneficia de fonduri de circa 15.000 de euro (50.000 de lei) pentru dezvoltarea si modernizarea activitatii de comercializare a produselor si serviciilor de piata, a mai spus Marius Bita. Programului de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata i s-a alocat un buget de 1,7 mil. euro anul acesta, numarul celor care au aplicat fiind de 1.350. Banii acopera investitiile in echipamente, utilaje, instalatii de lucru, mijloace moderne de evidenta a gestiunii. Valoarea fondurilor nerambursabile este echivalentul a 80% din valoarea cheltuielilor efectuate pentru fiecare echipament specific activitatii desfasurata de compania care beneficiaza de aceste fonduri.
Compania Prod Plast, care produce si comercializeaza articole sanitare si de menaj din material plastic, urmeaza sa apeleze la surse de finantare nerambursabile pentru dezvoltarea afacerii prin constructia unei hale de productie.
"Pana acum afacerea nu a necesitat surse de finantare nerambursabile, deoarece toata investitia s-a facut in cateva echipamente. Deoarece acum vreau sa construiesc o hala de productie care ridica costuri de pana la 500.000 de euro, voi avea nevoie de o sursa de finantare nerambursabila", sustine Bogdan Radu, managing partner al Prod Plast.
Un fond nerambursabil de maxim 4.400 de euro ar putea primi companiile care apeleaza la servicii de consultanta pentru elaborarea planurilor de afaceri, a studiilor de piata si fezabilitate si care isi instruiesc personalul in management, marketing si alte domenii, in conditiile in care au cel putin un an de activitate.
Pe langa fondurile nationale, companiile mai pot beneficia de fonduri structurale, provenite de la Uniunea Europeana. Astfel, programul de investitii pentru companiile cu cel putin un an de activitate presupune acordarea unor sume de la 250.000 de euro la 1,5 milioane de euro din fonduri structurale, adica fonduri provenite de la Uniunea Europeana, conform reprezentantilor de la directia pentru gestionarea fondurilor MIMMCTPL.
Astfel, companiile care vor intra in programul de investitii mici vor primi pana la 250.000 de euro, adica o acoperire in proportie de 60% din banii necesari investitiei si pana la 1,5 milioane de euro pentru companiile care aleg un program de investitii mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO