Companii

Ce operaţiuni are în România gigantul farma Walgreens Boots Alliance, ajuns în curtea americanilor de la AmerisourceBergen după un deal internaţional de 6 mld. dolari

Ce operaţiuni are în România gigantul farma Walgreens...

Autor: Livia Gheorghe

19.01.2021, 16:04 365

Distribuitorul de medicamente Walgreens Boots Alliance, preluat de gigantul american AmerisourceBergen într-o tranzacţie internaţională de 6,4 mld. dolari, este prezent şi pe piaţa din România prin distribuitorul de medicamente Farmexpert (actualul Alliance Healthcare, după rebranduire), cumpărat în mai multe etape de la omul de afaceri Eugen Banciu.

În România, cea mai mare parte a businessului o reprezintă distribuţia de medicamente, Alliance Healthcare având afaceri de peste 3,7 mld. lei în 2019, cu un profit de 77 mil. lei. Distribuitorul angajează 916 oameni pe piaţa locală şi este al treilea cel mai mare jucător local din piaţa de profil.

O altă divizie controlată de Walgreens Boots pe piaţa locală este Alphega, o comunitate de farmacii independente începută în 2016 după modelul companiei pe alte pieţe din Europa, sub care reuneşte peste 600 de farmacii, pe care le susţine din punct de vedere comercial.

Wallgreens a adus în 2017 o divizie de logistică, Alloga, urmând de asemenea un concept deja implementat la nivel european, care se ocupă de furnizarea de servicii logistice în domeniul farma, de la transport, la depozitare şi ambalarea produselor farmaceutice. Alloga Logistics România a raportat afaceri de 15 mil. lei în 2019, în creştere cu 16%, la un profit de 4,7 mil. lei, arată datele publice de la Finanţe. În cadrul companiei lucrează 54 de angajaţi.

Tot în 2017 a mai apărut o companie sub umbrela Walgreens Alliance Boots în România - Skills in Healthcare, care se ocupă cu soluţii de marketing, cu afaceri de 14,3 mil. lei în 2019, un nivel similar cu anul anterior. Compania are un profit de 4,1 mil. lei şi 69 de angajaţi.

Cum a ajuns Walgreens Boots Alliance în România?

Bazele distribuitorului de medicamente Farmexpert (actualul Alliance Healthcare) au fost puse în 1996 de către medicul Eugen Banciu, care a creat compania. Ulterior, zece ani mai târziu, în 2006, antreprenorul a vândut 60% din acţiunile distribuitorului de medicamente către ANZAG, un grup german, cumpărat în 2010 de către britanicii de la Alliance Boots. În 2014, Alliance Boots fuzionează cu americanii de la Walgreens, unul dintre cele mai mari lanţuri de farmacii din Statele Unite, şi formează grupul Walgreens Boots Alliance.

În 2019, în urma unui proces de rebranduire, distribuitorul Farmexpert devine Alliance Healthcare.

Cine sunt noii acţionari ai distribuitorului cu origini româneşti?

AmerisourceBergen este o companie americană de distribuţie de medicamente, apărută în 2001 după o fuziune între două companii farmaceutice cu o istorie de zeci de ani pe piaţă. Compania este listată la bursa de la New York şi a încheiat anul fiscal 2019 cu venituri de 179 miliarde de dolari, potrivit raportului companiei.
Gigantul american are peste 150 de birouri cu mai mult de 22.000 de parteneri la nivel internaţional şi peste 4,4 milioane de produse expediate în fiecare zi, conform datelor amerisourcebergen.com.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO