Companii

Ce le spune angajatilor Markus Wirth, CEO al Holcim: Cumparati acum locuinte

05.04.2010, 23:14 56

Sfatul lui Markus Wirth, 61 de ani, CEO-ul Holcim Romania,subsidiara locala a grupului elvetian Holcim, pentru cei 1.200 deangajati ai sai este sa investeasca acum in achizitia de locuintecand pot gasi apartamente in zone bune la preturi scazute. Elconsidera ca preturile de pe piata imobiliara nu vor mai scadeafoarte mult si dupa ce se va atinge nivelul minim, preturile vorrelua trendul ascendent.

Preturile la locuinte au scazut in ultimii doi ani cu circa 50%,de la un nivel mediu de 160.000 de euro pentru un apartament cutrei camere pana la 90.000 de euro, pentru aceeasi locuinta.

"Nu stiu cat loc de scadere a preturilor la locuinte mai este.Am multi angajati tineri care se gandesc sa-si cumpere o locuintasi eu le spun ca daca au finantarea, acum este momentul pentruastfel de investitii. Datorita crizei, pot sa negocieze mai multpretul apartamentului si sa aleaga o zona buna, care in urma cucativa ani nu le era accesibila", sustine CEO-ul Holcim, careconsidera ca avansul economic va veni in mod cert pentru ca Romaniaeste o piata de 22 milioane de locuitori cu deficit major deinfrastructura si locuinte.

El sustine ca si relatia cu bancile s-a imbunatatit fata de anultrecut, insa problema este costul ridicat al creditarii fata deanii trecuti si increderea scazuta a romanilor in atragerea definantari de la banci.

Totusi, pentru un apartament cu trei camere rata pentrucreditele ipotecare a scazut la jumatate. Astfel, la sfarsitulanului 2007, inceputul lui 2008 rata pentru un credit ipotecar de160.000 de euro era de 1.300 de euro/luna, in timp ce in prezentpentru acelasi apartament care costa 90.000 de euro, rata lunara aajuns la 620 de euro, potrivit calculelor ZF. In plus, dobandamedie la creditele ipotecare in euro a scazut de la 7,65% in 2007la 5,66% in prezent, potrivit datelor BNR.

Wirth afirma la inceputul anului 2009, cand criza din Romania seafla la inceput, ca cel mai mult vor fi afectati tinerii, care aufost obisnuiti dupa anul 2000 cu o crestere continua a nivelului detrai si nu stiau ce inseamna o recesiune.

"Sunt de sase ani in Romania si am fost placut surprins sa vadcum tinerii s-au adaptat rapid la conditiile economice actuale,chiar daca erau obisnuiti cu cresteri anuale de cel putin 10-15%ale salariului si nu credeau ca o sa scada. Au inteles ca trebuiesa ofere servicii mai bune, sa-si reduca costurile", explica CEO-ulHolcim, care a venit la conducerea Holcim Romania in 2004, dupa cea ocupat o pozitie similara in Serbia in cadrul grupuluielvetian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO