Companii

Ce aşteptări există pentru 2021? Antreprenorii sunt optimişti şi aşteaptă venituri mai mari, dar în acelaşi timp 2021 va fi un an al prudenţei

Ce aşteptări există pentru 2021? Antreprenorii sunt...

Autor: Miruna Diaconu

30.12.2020, 08:00 278

Anul 2020 a fost unul dintre cei mai dificili pentru mulţi antreprenori, mai ales cei care au businessuri în industrii precum HoReCa sau turism, cele mai afectate de criza pandemică. Totuşi, antreprenorii nu şi-au pierdut speranţa, astfel că pentru anul viitor aşteaptă fie venituri mai mari, fie vor fi mai prudenţi în ceea ce priveşte dezvoltarea unor noi proiecte.

Dan Goicea, CEO Cocktail Holidays, spune că pandemia a avut un efect puternic negativ asupra businessului turoperatorului pe care îl conduce, astfel că la sfârşitul acestui an estimează afaceri la aproximativ 20-30% faţă de nivelul din 2019. Totuşi, Dan Goicea este optimist cu privire la ce se va întâmpla în 2021, aşteptând afaceri duble faţă de rezultatele din acest an.

„Anul acesta cifra de afaceri se situează undeva între 20% şi 30% din rezultatul anului 2019. Pentru 2021 eu prognozez că vom avea vânzări cel mult duble faţă de 2020, adică aproape la jumătate faţă de 2019, care va fi o referinţă pe care o vom avea încă mult timp de acum înainte”, spune Dan Goicea, CEO Cocktail Holidays, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Virgil Mândru, proprietarul producătorului de vin Tohani spune că efectele deciziilor pe care companiile le-au luat anul acesta cu privire la reducerea salariilor, dar şi disponibilizarea oamenilor, se vor vedea anul viitor. Din punctul lui de vedere, revenirea economică se va produce într-o perioadă destul de lungă de timp având în vedere că puterea de cumpărare a scăzut destul de mult.

„Noi ne-am planificat 2020 în pierdere şi cu o scădere puternică a cifrei de afaceri. Anul viitor încercăm să stabilizăm, să intrăm iar pe profit, dar timid. Încercăm să stabilizăm compania şi piaţa, anul viitor vom fi pe siguranţă şi nu pe dezvoltare. Vom fi circumspecţi în aşa fel încât să pregătim un 2022 de relansare economică“, spune Virgil Mându, proprietarul Tohani, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Anul 2020 a fost unul dintre cei mai dificili pentru businessul fondat de către Radu Tănase, cofondatorul restaurantelor Calif din Bucureşti. El aşteaptă însă ca 2021 să fie mai bun, dar sub nicio formă nu va atinge nivelul din 2019. Totuşi, la nivelul industriei HoReCa în ansamblu previziunile nu sunt foarte bune, astfel că anul viitor vom asista la închiderea definitivă a multor localuri, crede antreprenorul.

„Anul viitor va fi pentru noi cu 20-30% sub 2019. Sper totuşi să fie mai bun decât 2020 şi ar trebui să se întâmple aşa. Sperăm să nu avem parte de surprize neplăcute. Totuşi, pentru industria HoReCa va fi un an urât deoarece în toată această perioadă multe companii se vor închide. Asta e impresia mea din ce văd în piaţă şi cum se mişcă lucrurile“, spune Radu Tănase, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO