Companii

Ce a scris Ziarul Financiar în octombrie 2009 despre accesul combinatelor lui Ioan Nicolae la gazul ieftin autohton

De ce companiile mici nu au acces la gazul ieftin produs intern, iar combinatele chimice se bucura de el

Vladimir Cohn, proprietarul producatorului de hartie Celhart Donaris Braila: Prin impunerea unei limite de consum zilnice practic s-a asigurat faptul ca doar marii consumatori, cum ar fi combinatele chimice, pot avea acces la gazele de la Romgaz si Petrom. Aceste gaze din productia interna trebuia sa fie date la absolut toata lumea pentru ca Romgaz si Petrom produc acum mai mult gaz decat este nevoie. Consumul a scazut mult. Totodata, vara se consuma putin gaz, asa ca ar fi ajuns la toata lumea, gazul din productia interna. Noi am sustinut acest lucru, dar nimeni nu ne aude. Este incorect ceea ce se intampla acum.

05.01.2012, 11:18 464

Micii intreprinzatori spun ca decizia de a alimenta industria chimica si cea producatoare de energie electrica exclusiv cu gaze din productia interna in perioada iunie - octombrie nu este corecta pentru afacerile lor, mai ales in contextul in care criza a facut ca gazul produs intern sa fie suficient pentru acoperirea consumului national.

Pe de alta parte insa, grupuri precum Interagro, condus de omul de afaceri Ion Niculae, care detine sase combinate chimice, sau Azomures au putut beneficia de aceasta masura.

Consiliul Concurentei este insa de partea micilor afaceristi si spune ca masura luata, mai ales in cazul alimentarii cu gaze din productia interna a combinatelor chimice, este un ajutor de stat. Pe de alta parte, cei din chimie spun ca aveau nevoie de aceasta "minune" pentru a rezista.

"Decizia alimentarii cu gaze doar a anumitor categorii de consumatori nu s-a luat in functie de industria in care activeaza. S-a luat in calcul o limita mimina de consum zilnica. La aceasta s-a adaugat si faptul ca doar consumatorii intreruptibili sa faca parte din aceasta schema. Prin consumator intreruptibil se intelege acel consumator care poate sa-si opreasca productia atunci cand i se cere sa faca acest lucru. Situatia din iarna, cand livrarile de gaze din Rusia s-au oprit si a fost nevoie ca unitatile chimice sa fie oprite este un exemplu", spun surse din Ministerul Economiei. Prin aceste criterii, IMM-urile au ramas pe dinafara, fiind eligibili pentru aceasta masura doar marii consumatori.

Astfel, perioada iunie-octombrie, operatorii din industria chimica si cei din producerea de energie electrica si termica au putut sa cumpere gaze doar din productia interna, adica de la Romgaz si Petrom, fara a mai fi obligati sa achite si ponderea importurilor in consum. In Romania, gazele se vand la un pret de cos care include atat partea de import de gaze, cat si cea de productie interna.

In acelasi timp, gazele din productia interna sunt vandute pe piata locala la un pret recomandat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), pret care este de doua ori mai mic comparativ cu cel al gazelor din import. In aceste conditii, avantajele unei masuri care le permite marilor consumatori sa cumpere gaze doar la pretul de productie interna sunt evidente.

Consiliul Concurentei spune insa ca "gazul din productia interna este in continuare tinut mai ieftin si e folosit ca instrument de subventionare a industriei consumatoare (in special a combinatelor chimice). Aproape toate combinatele chimice au posibilitatea de a achizitiona pana la sfarsitul lui 2009 gaz din productia interna, ceea ce constituie de fapt un ajutor de stat".

Ce spun micii consumatori

"Prin impunerea unei limite de consum zilnice practic s-a asigurat faptul ca doar marii consumatori, cum ar fi combinatele chimice, pot avea acces la gazele de la Romgaz si Petrom. Aceste gaze din productia interna trebuia sa fie date la absolut toata lumea, pentru ca Romgaz si Petrom produc acum mai mult gaz decat este nevoie. Consumul a scazut mult. Totodata, vara se consuma putin gaz, asa ca ar fi ajuns la toata lumea gazul din productia interna. Noi am sustinut acest lucru, dar nimeni nu ne aude. Este incorect ceea ce se intampla acum", spune Vladimir Cohn, proprietarul Ecopack Ghimbav si Ecopaper Zarnesti, actionarii producatorului de hartie Celhart Donaris Braila. Potrivit ultimului raport al ANRE, ponderea importurilor de gaze a ajuns in luna iulie la sub 10% din consumul total, de la circa 30% cat era de obicei. Mai mult, consumul de gaze a scazut cu circa 25-30% pe fondul crizei, Romania ajungand sa consume la fel de multe gaze ca acum 20-30 de ani. Cohn spune ca aproximativ 15% din cheltuielile totale ale companiei pe care o conduce sunt reprezentate de costul gazelor.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustine la randul sau necesitatea extinderii unei astfel de masuri la nivelul tuturor companiilor. "Costul gazelor reprezinta o mare problema pentru competitivitatea firmelor din Romania. La noi pe piata intra produse facute cu preturi mai mici care practic ii elimina pe producatorii locali din ecuatie", este de parere Pogonaru.

Ce spun marii consumatori

Combinatul chimic Azomures, unul dintre cei mai mari consumatori de gaze la nivel local, spune ca masura luata de Guvern a fost o "minune", dar chiar si asa nu are unde sa-si vanda produsele mai ieftine pentru ca agricultura nu merge.

"Am putut sa producem mai ieftin, dar si asa nu putem sa le vindem pentru ca daca agricultura nu merge, nimeni nu cumpara produsele noastre. Am preluat insa toate solicitarile din exterior si 75% din ce am produs am exportat. Si anul trecut am avut stocuri mari si am facut si acum stocuri pentru ca am mers la capacitate si am produs. Cu o astfel de minune nu te mai intalnesti, asa ca am profitat de ocazie si am produs ieftin", spune Angela Podina, director administrativ al combinatului Azomures, unitate care consuma circa 2 milioane de metri cubi de gaze zilnic si care a beneficiat de masura vanzarii de gaze doar din productia interna.

"Daca acum ar ajuta cineva agricultura, am avea un pret tare bun. Exportam la costuri de productie. Nici nu ne gandim la profit, ci la acoperirea cheltuielilor de productie", a explicat Podina, care a mai precizat ca Azomures cumpara gazele de la Romgaz.

Omul de afaceri Ion Niculae, proprietarul Interagro, nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.

Ce spun producatorii de gaze

"Noi alimentam toate combinatele chimice. In afara acestei perioade in care toti marii consumatori iau gaze doar din productia interna, noi vindem gazul fie la pret de cos, fie numai din productia interna, fie numai din import pentru ca avem contracte. Fiecare consumator isi face el cosul. In aceasta perioada au beneficiat de gaze din productia interna doar acei consumatori care aveau un consum de peste 30 de milioane de metri cubi pe luna, adica un milion de metri cubi pe zi, si care se integrau in categoria de consumatori intreruptibili", explica Lucian Stancu, directorul general adjunct al Romgaz.

La nivel national, potrivit datelor cuprinse in raportul de monitorizare al ANRE pentru anul 2008, industria chimica a avut un consum de 20% din cantitatile furnizate in sistem, iar sectorul productiei de energie electrica si termica 26,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO