Companii

Cati medici poate absorbi sistemul privat de sanatate

In cadrul centrelor medicale private se cauta cel mai adesea specialitatile care aduc profit, precum chirurgie estetica, obstetrica, imagistica sau medicina dentara. (FOTO: Shutterstock)

In cadrul centrelor medicale private se cauta cel mai adesea specialitatile care aduc profit, precum chirurgie estetica, obstetrica, imagistica sau medicina dentara. (FOTO: Shutterstock)

21.05.2010, 00:00 146

Nu e o noutate ca salariile medicilor sunt cel putin marunte,daca ne raportam la natura profesiei, aceea de a lucra cu vietileoamenilor, dar si la numarul de ani pe care se intinde pregatireauniversitara de specialitate. Dupa sase ani de facultate,absolventul de medicina se trezeste cu un salariu net de o mie delei, iar dupa rezidentiat se apropie timid de doua mii. Reducereacu 25% a salariilor bugetarilor vine ca o palma pentru angajatiidin sistemul sanitar. Cu dotari precare, spitale care se darama silefuri de nimic, medicii se gandesc mai mult ca niciodata latrecerea in mediul privat.

Masura anuntata recent de catre presedintele Traian Basescu aridicat multe semne de intrebare in randul halatelor albe, cea maifrecventa fiind: "Cat ne mai umilesc?".

Corina Matei, medic primar pediatru la Spitalul Judetean Arges,marturiseste ca a primit vestea gandindu-se ca e o masura carepoate fi in folosul economiei si incercand sa se obisnuiasca deacum incolo cu ideea de a strange cureaua: "Unele colege aureactionat cu furie, iar altele au cazut in depresie. Fiecare s-ahazardat la o rata pentru o masina, ne-am facut niste planuri",constata medicul. Corina Matei aminteste ca dintotdeauna salariiledoctorilor nu au fost pe masura eforturilor depuse, iar astazi leajung "doar ca sa poti trai cat de cat".

Doua variante: la privat sau in strainatate

Presedintele Colegiului Medicilor, profesorul VasileAstarastoae, spune ca reducerea salariilor medicilor ii pune insituatia de a alege intre doua variante: cea a mutarii instrainatate sau cea de a lucra in sistemul privat. La nivelulEuropei de Vest, exista inca o lipsa acuta de medici. Circa 150.000de doctori ar fi necesari pentru ca sistemul de sanatate occidentalsa functioneze la parametri corespunzatori. Chiar daca au varstapeste 40 de ani, aproape jumatate din medici iau in calcul oeventuala emigrare, insa mai apropiata ar fi varianta de rezerva,de a profesa in mediul privat din tara. In viziunea profesorului,aceasta nu ar fi insa nicidecum o solutie: "Este extrem de dificilca medicii sa fie preluati de sistemul privat de sanatate, intrucatacesta este insuficient dezvoltat. Fenomenul colaborarilor cuoperatorii privati exista deja, mai ales ca putine clinici privateau medici proprii", releva Astarastoae. Ce-i drept, multi doctoriopteaza pentru colaborari atat in sistemul public, cat si in celprivat, pentru a compensa lipsa de suport financiar pe care le-oofera cel dintai.

Privind mai atent, observam ca apare o problema, deoarece, incadrul centrelor medicale private, se cauta cel mai adeseaspecialitatile care aduc profit, precum chirurgie estetica,obstetrica, imagistica sau medicina dentara. Pe de-o parte, nu suntatat de multi medici in specialitatile respective, iar pe de alta,specificul activitatii din sectorul privat nu intotdeauna lepermite doctorilor sa evolueze profesional, realmente, in sensul incare si-ar dori. Astarastoae sustine ca zona privata, fiindorientata ca orice afacere inspre profit, nu asigura gestionareaunor cazuri aparte ale specialitatilor complexe, precum chirurgiagenerala, oncologia sau alte zone mai slab dezvoltate in mediulprivat.

Trecand peste acest aspect, observam insa ca marile clinici auinceput de multa vreme fenomenul recrutarilor, iar medicii nurefuza ofertele primite din partea lor. Iuliana Badea, salesmanager al companiei de recrutare Lugera & Makler, spune caspitalele private au preluat deja, cu program partial, mare parte amedicilor, mai ales in orasele mari. "Nu stim insa daca ii potsuporta, vorbind de cost, pe un program de opt ore. In plus, nustim nici cati medici sunt dispusi sa renunte de tot la angajareala stat", afirma Badea. Cert e ca diminuarea salariilor deja foartemici joaca in beneficiul operatorilor privati, unitatile incercandsa stimuleze competitia intre medici pentru a obtine cat mai multipacienti. Este firesc atunci sa ne intrebam ce capacitate depreluare a medicilor au in momentul de fata clinicile private. Ambatut la usa marilor companii de pe piata serviciilor medicalepentru a cauta un raspuns.

"La acest moment, serviciile private ocupa doar 5-6% din piataserviciilor medicale din Romania. Prin corespondenta, acelasiprocent revine si fortei de munca pe care o absorb clinicileprivate din personalul medical", spune Sergiu Negut, directorgeneral adjunct al Centrului Medical Unirea, retea cu 18 cliniciunde profeseaza circa 500 de medici. Operatorul de serviciimedicale Medlife si-a bugetat pentru anul 2010 preluarea a 200 dedoctori. Sergiu Negut observa ca, in ultima perioada, medicii s-auaratat din ce in ce mai dispusi sa lucreze in mediul privat. "Maimult, chiar si varfurile profesionale iau in calcul aceastaalternativa, care le permite sa anuleze compromisurile existente insistemul de sanatate de stat si sa isi exercite meseria faraconstrangeri", spune seful CMU, in opozitie fata de opiniaanterioara a profesorului Vasile Astarastoae.

Multi medici lucreaza si la stat, si laprivat

Dincolo de diferenta legata de evolutia profesionala, cei doicad de acord cu faptul ca salariile injuste sunt cele ce impinghalatele albe inspre mediul privat. Daca seful Colegiului Medicilorle descrie franc drept "batjocoritoare", Negut sugereaza ocomparatie cu veniturile celorlalti bugetari: "Salariul unui medicdin sistemul de stat este de cele mai multe ori mic chiar si inlinia de plata a bugetarilor, ceea ce incurajeaza sistemul de platiinformale care afecteaza calitatea sistemului de sanatate de stat".Daca tinerii cu studii in tara, dar si in afara Romaniei, se aratafoarte deschisi spre zona privata, Iuliana Badea scoate in evidentafaptul ca medicii cunoscuti, cu renume, sunt inca mai usor de gasitin spitalele de stat unde si-au consolidat carierele. Mihai Marcu,presedintele CA al Medlife, retea in care profeseaza 700 de medici,completeaza: "Uitandu-ne in primul rand la varfuri, nu credem caacestea sunt influentate semnificativ de aceste schimbari".

Dupa noua decizie de reducere a veniturilor putem sa ne intrebamcat o sa mai dureze fenomenul descris de managerul Lugera &Makler, acela de a nu muta elitele in zona privata.

Sergiu Negut avertizeaza ca o asemenea decizie guvernamentala nupoate fi privita decat cu ingrijorare, dat fiind ca ea afecteazaintregul mediu economic: "Desi cererea pentru serviciile medicaleeste relativ inelastica, masura va produce o serie de dezechilibrecare afecteaza economia, punand sub semnul intrebarii perspectiveleunei dezvoltari sanatoase a Romaniei".

Una peste alta, numarul medicilor care aleg sa lucreze in doualocuri va creste in perioada urmatoare, dar vom asista si la ocrestere a eforturilor lor. "Aceasta s-ar traduce prin obosealasporita, pe de-o parte, dar si printr-o scadere a implicarii inactivitatea din sfera publica, pastrand-o pentru cea privata",conchide profesorul Vasile Astarastoae, amintind de factorulpsihologic al desconsiderarii medicilor, "pe care autoritatilecontinua sa o impuna in societate prin modul de finantare aacestora".

Ramane sa privim raul cel mai mic, sa speram ca medicii se vorsalva prin colaborarile cu zona privata si ca nu vor alege solutiaemigrarii. Altfel, cine ne mai trateaza?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO