Companii

Catalogul Business Magazin 100 Cei mai admiraţi CEO din România: 40% dintre managerii care au devenit etalon în piaţă sunt antreprenori

Catalogul Business Magazin 100 Cei mai admiraţi CEO din...

Autor: BUSINESS Magazin

17.11.2015, 00:06 1960

A şasea ediţie a catalogului 100 Cei mai ad­miraţi CEO din România realizat de re­vista Business Magazin l-a adus în fruntea clasamentului pe Dragoş Pavăl, care a primit anul acesta cel mai mare număr de voturi din partea mediului de afaceri privat din România.

Preşedintele şi acţionarul Dedeman a urcat în clasament două poziţii faţă de anul trecut şi ocupă locul întâi în acest clasament. La ediţiile anterioare ale catalogului primul loc a fost ocupat în 2010 şi 2011 de Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, şi apoi, în 2012 şi 2013, de Steven van Groningen, preşe­dinte şi CEO al Raiffeisen Bank. Ediţia de anul trecut l-a adus în poziţia fruntaşă pe Iulian Stanciu, preşe­dinte al eMAG, cel mai mare retailer online de pe piaţă.

„Cu 23 de ani în urmă am părăsit slujba pe care o aveam şi am înfiinţat împreună cu fratele meu firma Dede­man. Într-o călătorie la ţară, unde m-am născut, să-mi văd părinţii, i-am povestit tatălui meu ultima ispravă. M-a între­bat, contrariat, «cum ai putut să demisionezi de la un job atât de bun, cu ce te ocupi acum, ce faci?». I-am explicat că am închiriat un spaţiu de 16 metri pătraţi, cumpăr produse, le pun un adaos şi le revând clienţilor. Văd şi acum privirea consternată a tatălui meu, are îmi spune «am făcut aşa un efort ca tu să mergi la şcoală şi tu ai ales să te faci un spe­culant?». Dedic acest pre­miu tatălui meu“, a spus Dragoş Pavăl în cadrul galei de premiere organizată de Business Magazin, unde a primit distincţia de cel mai admirat CEO de anul acesta. Mariana Gheorghe, director general OMVPetrom, nu a ieşit în niciun an din top 10 şi a condus clasamentul celor mai admiraţi doi ani la rând, iar în 2015 este „cel mai admirat industriaş“ şi cea mai admirată doamnă din catalog. Mihai Marcu, preşe­dintele consi­liului de administraţie de la MedLife, a primit premiul pentru cel mai admirat CEO din servicii. Mihai Marcu a urcat şase poziţii în top faţă de anul trecut, iar compania sa a înregistrat o cifră de afaceri de 80 mil. euro şi 1,5 milioane pacienţi unici în retail.

Pentru al şaselea an consecutiv Raul Ciurtin, preşedintele Albalact, este „cel mai admirat producător“, unul dintre puţinii antreprenori locali care se luptă de la egal la egal cu multinaţionalele. Raul Ciurtin spune că admiră şi apreciază cel  mai mult îndrăzneala, loialitatea şi curajul, dar şi, atunci când este vorba de o echipă, puterea de a-l asculta şi a-l sprijini pe celălalt.

O ascensiune importantă, de 11 locuri, a avut-o şi Dragoş Petrescu, antrepenorul care a dezvoltat cel mai important brand local de pe piaţa de restaurante, City Grill, şi care a primit premiul pentru viziune în afaceri.

Grupul lui Dragoş Petrescu, care cuprinde 18 localuri, a avut în prima parte a anului afaceri mai mari cu 18%.

Iulian Stanciu a fost primul antreprenor local care a ocupat primul loc în topul admiraţiei mediului de afaceri, anul trecut. În acest an liderul distribuitorului online eMag, cu activităţi în mai multe ţări, care controlează şi reţeaua Flanco dar şi alte afaceri, a primit premiul pentru "cel mai admirat comerciant". "La început mi se părea că dacă desenez bine procese de business, afacerea funcţionează foarte bine. Mai târziu mi-am dat seama că uneltele sunt importante, şi am început să folosesc tool-uri care să optimizeze procesele de business. De ceva vreme mi-am dat seama că oamenii sunt cei mai importanţi şi am început să investesc foarte mult în oameni, să am încredere în ei. Le-am dat încredere, mi-au oferit încredere", a spus Iulian Stanciu.

Un alt nume cu greutate din antreprenoriatul local este cel al lui Florin Talpeş, creatorul Bitdefender, unul dintre cei mai mari jucători din industria mondială a soluţiilor de securitate IT, care este în acest an "cel mai admirat CEO din tehnologie". "Nu ştiam, în urmă cu 15 ani, cât de mari o să ajungem astăzi, nu ştiam că peste 500 de milioane de utilizatori din întreaga lume se vor baza pe tehnologia Bitdefender. Am dovedit că românii pot crea companii, pot crea mărci de succes la nivel global, care nu doar să reziste ci să crească continuu".

"Cel mai spectaculos new entry" în catalogul admiraţilor este Ludvik Sobolewski, CEO Bursa de Valori Bucureşti. Ludvik Sobolewski a lucrat în cadrul guvernului polonez pentru ceva mai mult de un an, devenind apoi vicepreşedinte executiv al Depozitarului Naţional. Ulterior a fost numit CEO al Bursei de la Varşovia, care are rulaje de zece ori mai mari decât cea de la Bucureşti. Din 2013 conduce Bursa de Valori Bucuresti. "Este un premiu pentru colegii mei cu care lucrez la bursa de valori. Bursa va deveni una dintre cele mai admirate instituţii din România, piaţa de capital românească şi România merită asta", a spus Sobolewski.

“Cel mai longeviv CEO in topul admiratilor” a fost premiul acordat lui Radu Gheţea, preşedintele CEC BANK. "Un premiu care vorbeşte despre longevitate şi despre admiraţie pe de o parte mă bucură, pe de altă parte îmi creează o stare nostalgică, pentru că îmi doresc o activitate profesională cât mai îndelungată. Aş vrea să spun că mă simt în formă pentru a mai activa în acest domeniu fascinant care se cheamă banking", a spus Gheţea.

De la an la an au apărut tot felul de modificări în catalogul celor mai admiraţi manageri. De pildă, antreprenorii, care şi-au adjudecat la ediţia din acest an 40% din poziţii, sunt mai puţin numeroşi decât anul trecut (50%), dar mai mulţi decât la prima ediţie, când mai puţin de o treime dintre cei mai admiraţi erau antreprenori. Totuşi, trei sferturi dintre antreprenorii de la ediţia din acest an a catalogului se regăsesc în prima jumătate a topului. Un record al acestui an este faptul că opt antreprenori se găsesc între primii zece cei mai admiraţi manageri; anul trecut erau doar şase antreprenori în top zece, iar în urmă cu şase ani doar trei. De altfel, în clasamentele realizate pe industrii, antreprenorii domină clar în domeniul bunurilor de larg consum (opt din primii zece) sau comerţ şi transporturi (tot opt din primii zece).

Pe de altă parte, în rândul celor mai admiraţi manageri din România, anul acesta se regăsesc 18 doamne, cu una mai mult decât în ediţia de anul trecut a catalogului, dar sensibil mai multe decât în 2010 (doar şapte). În plus, aproape un sfert (23) dintre cei mai admiraţi 100 manageri sunt expaţi, mai mulţi decât la ediţia de anul trecut (13), dar mai puţini decât la prima ediţie a catalogului, când erau 28.

Catalogul va apărea în luna noiembrie şi va prezenta care sunt în acest moment cei mai admiraţi 100 de conducători de companii. Catalogul 100 cei mai admiraţi CEO din România a fost realizat pe baza voturilor a câtorva sute de manageri de companie şi consultanţi din toate domeniile de activitate, de la multinaţionale la companii mici. Lista de propuneri pe care redactorii Business Magazin au realizat-o a inclus peste 250 de manageri, în funcţie de dimensiunea companiei pe care o conduc, dar şi de dinamismul afacerii şi al domeniului în care activează. Au fost prezenţi şi antreprenori care sunt recunoscuţi pentru implicarea în activitatea companiei.

 

Cine este cel mai admirat manager din România

La 23 de ani de la momentul în care a ales să încerce aventura antreprenoriatului, Dragoş Pavăl, cel mai admirat CEO în 2015, controlează Dedeman, o afacere cu 42 de magazine, 8.100 de angajaţi şi vânzări care se vor plasa anul acesta în jurul a 4 miliarde de lei.

„Dacă nu accesezi permanent cea mai nouă tehnologie şi îţi imaginezi că nu mai ai nimic de făcut, e reţeta perfectă pentru sfârşit. Perversitatea capitalismului este că fie creşti, fie cazi. Nu există să rămâi o perioadă de timp pe domeniu plat. Cine alege să moară?“, spune Pavăl.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO