Companii

Cătălin Micu, partner al firmei de avocatură ZRVP, specialist în dreptul muncii: Statul trebuie să scurteze perioada în care decontează companiilor cei 75% din salariul mediu brut per angajat

Cătălin Micu, partner al firmei de avocatură ZRVP,...

Autor: Ramona Cornea

19.03.2020, 15:06 559

Cătălin Micu, partener în cadrul firmei de avocatură Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners (ZRVP), specialist în dreptul muncii, afirmă că statul ar trebui să scurteze termenul de accesare a subvenţiei de 75% din salariul mediu brut per angajat pentru că multe companii nu au cash-flow-ul necesar să supravieţuiască în această perioadă.

”Sper ca statul român să intervină mai mult, să încerce să scurteze aceste termene de accesare a subvenţiei de 75% plătită pentru fiecare angajat pentru a putea ca tot mai mulţi angajatori să facă acel efort de a plăti iniţial pentru a primi banii mai apoi de la stat. Dacă rămânem la actuala perioadă în care se pot plăti aceşti bani, probabil că multora le vor seca visteriile, iar angajatul nu va mai fi în şomaj tehnic şi vom intra în concedieri colective, un lucru ce trebuie evitat”, a declarat Cătălin Micu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Pentru a obţine aceste subvenţii pentru salariile angajaţilor, companiilor trebuie să obţină un certificat pentru atestarea stării de urgenţă, după care plăteşte în fiecare lună din propriul buzunar cei 75%, la sfârşitul lunii aplică pentru decontare la autorităţi, iar acestea rambursează banii în timp de 30 de zile.

”Undeva tot este afectat cash-flow-ul. Eu sunt ferm convins că doar angajatorii care pot să ţină acest cash-flow vor trimite oamenii în şomaj tehnic. Cei care au luat deja măsura suspendării contractelor probabil că nu vor putea să intre în această procedură”, spune Cătălin Micu.

 
 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO