Companii

Cât câştigă, în medie, un salariat al Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România? În primul an de pandemie, salariul mediu net a crescut cu 13%

Cât câştigă, în medie, un salariat al Arctic, cel...

Autor: Cristina Roşca

28.12.2021, 15:04 3879

Un angajat al companiei Arctic din Dâmboviţa, cel mai mare producător local de electrocasnice, cu două fabrici în acelaşi judeţ, a câştigat în 2020 un salariu mediu net de 3.153 de lei. Spre comparaţie, în 2019, câştigul era de puţin sub 2.800 de lei, deci cu 13% mai mic, arată calculele ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Totodată, în decembrie 2020, salariul mediu net la nivel naţional era de 3.620 de lei, deci peste cel din cadrul producătorului de frigidere şi maşini de spălat cu circa 15%. Astfel, chiar dacă angajaţii companiei au câştigat mai mult, media a fost sub cea naţională.

Salariul mediu net în cadrul Arctic a fost calculat după formula: cheltuieli totale de personal/ număr de angajaţi/ 1,7 (diferenţa brut/ net)/ 12 luni.

Calculele ZF privind salariul mediu net din cadrul Arctic au fost realizate pornind de la cheltuielile cu personalul declarate de companie şi de la numărul mediu de salariaţi din 2020. Calculele nu ţin cont de poziţiile deţinute de angajaţii din cadrul Arctic, fiind un simplu exerciţiu jurnalistic. Totuşi, o particularitate în domeniu este faptul că cea mai mare parte a salariaţilor din aceste companii lucrează în fabrici. Astfel, salariile mai mari ale manageri afectează puţin media generală.

Arctic figurează la Registrul Comerţului ca având 3.604 salariaţi în 2020, faţă de o medie de 3.505 în anul anterior pandemiei.

În cazul Arctic, pe aceeaşi firmă sunt înregistrate şi businessul de producţie, şi cel de import şi distribuţie (produse electrocasnice aduse în România din alte fabrici ale grupului). Astfel, e vorba de angajaţii din ambele fabrici şi de cei care se ocupă de vânzări şi distribuţie. Aceştia din urmă sunt clar mai puţini.

Compania dâmboviţeană îşi face loc în top 100 companii din România după valoarea cheltuielilor cu personalul în 2020. E vorba de un total de 231,8 mil. lei.

Arctic a obţinut anul trecut afaceri de peste 2,7 mld. lei, în urcare de la 2,5 mld. lei în 2019. Profitul s-a mai mult decât dublat la 104 mil. lei.

Arctic are în România două fabrici, una de frigidere la Găeşti şi o alta de maşini de spălat la Ulmi, ambele în judeţul Dâmboviţa. Fabrica din Ulmi a fost inaugurată în 2019, după o investiţie de peste 150 mil. euro, o parte din bani fiind ajutor de stat. Investiţiile totale ale grupului în România, în cele două decenii de prezenţă, depăşesc în prezent 320 milioane de euro. Acum, turcii investesc în creşterea producţiei de la Găeşti cu 10% şi în dezvoltarea producţiei de la Ulmi de la unul la două milioane de unităţi. Asta înseamnă că grupul ar putea continua angajările. În prezent, Arctic este unul dintre marii angajatori locali.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO