Companii

Cât câştigă casierii şi lucrătorii comerciali: salariul mediu net în comerţ a crescut de 2,5 ori într-un deceniu, la 2.800 de lei, dar rămâne cu 17% sub media naţională. Comerţul este al doilea cel mai mare angajator din economie după industria uşoară, cu circa 850.000 de salariaţi anul trecut

Cât câştigă casierii şi lucrătorii comerciali:...

Autor: Cristina Roşca

22.12.2020, 13:00 10725

Salariul mediul net lunar din comerţ a ajuns în octombrie la 2.782 de lei, cu 16% pes­te nivelul din 2019. Câştigul este de circa două ori şi jumătate mai mare decât în urmă cu un deceniu, arată calculele ZF pe baza in­for­maţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

Comerţul este cea mai importantă in­dustrie a României ca cifră de afaceri şi al doi­lea cel mai mare angajator din economie după industria uşoară, cu circa 850.000 de salariaţi. Cifrele iau în calcul atât companiile din comerţul alimentar, dar şi din farma, agri­cul­tură, modă, electro-IT, mobilă sau auto. Mai mult, sunt analizaţi atât jucătorii din retail (en detail), cât şi din comerţul angro.

Cei mai mulţi dintre angajaţii din comerţ sunt casieri şi lucrători comerciali, undeva la 80-90% din tot efectivul companiilor din do­me­niu. Aceste profesii erau cunoscute an­terior ca unele dintre cele mai prost plătite din economice, alături de croitorese, chelneri şi cameriste. Nu de puţine ori salariile plătite angajaţilor fără experienţă erau similare cu minimul pe economie.

În ultimii ani, odată cu creşterea constantă a salariului minim la nivel naţional şi cu o piaţă a muncii tot mai competitivă, câştigul mediu din comerţ a crescut.

Fiecare dintre marii jucători din comerţ are câteva mii de salariaţi, unii chiar peste 10.000 de oameni, numărându-se printre cei mai mari angajatori locali. Ţinând cont de numărul important de lucrători comerciali şi casieri în total, salariile mai mari ale managerilor afectează puţin media generală.

Deşi s-a menţinut pe un trend ascendent an de an, salariul din comerţ rămâne sub media naţională. Spre exemplu, în octombrie 2020, diferenţa dintre acesta şi salariul mediu net pe economie a fost de 17%.

Diferenţa dintre cei doi indicatori a variat în ultimul deceniu între 13% în 2017 şi 20% anul trecut. În 2020 decalajul s-a redus, iar o explcaţie poate consta în faptul că în pandemie salariaţii din comerţ, în special cel alimentar şi farma, dar şi electroIT sau bricolaj, au fost în „prima linie“. Astfel, supermarketurile şi farmaciile au fost în permanenţă deschise, chiar şi în perioadele de lockdown când alţi operatori comerciali au funcţionat parţial sau chiar au închis businessul. De altfel, există retaileri alimentari care au anunţat chiar că au oferit prime salariaţilor.

Salariul din comerţ este tras în sus şi de unele reţele străine care şi-au făcut public câştigul minim din companie, Lidl şi Kaufland fiind poate cele mai concludente exemple. Reţelele soră au comunicat an de an majorările şi alte informaţii legate de salariile angajaţilor. Apoi în lanţ, pentru a face faţă competiţiei, alţi retaileri au majorat şi ei salariul mediu net pentru a putea să găsească angajaţi, mai ales că în acest domeniu an de an se deschid magazine noi pe toate segmentele de piaţă.

În plus, fluctuaţia de personal este printre cele mai mari în comerţ, undeva la 50%, adică unu din doi oameni pleacă în decursul unui an.

O altă particularitate a domeniului este că, în funcţie de oraş şi de angajator, câştigul din comerţ poate varia pentru aceeaşi poziţie cu 30-35%, potrivit informaţiilor din piaţă. Salariul diferă de asemenea în funcţie de experienţa angajatului şi în funcţie de raportul cerere-ofertă de muncă din oraş, conform datelor comunicate anterior de jucători. Aceste diferenţe sunt mai pregnante în cazul jucătorilor care acoperă uniform ţara, precum discounterii Lidl şi Penny Market sau lanţul de supermarketuri Profi. În Capitală, prin comparaţie, salariul mediu net este cu 30-40% mai mare decât media de la nivel naţională.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO