Companii

Câştigurile Zentiva s-au redus anul trecut cu 44% în urma discounturilor agresive

Câştigurile Zentiva s-au redus anul trecut cu 44% în urma discounturilor agresive

Autor: Adrian Cojocar

20.02.2012, 00:06 545

Zentiva a pierdut anul trecut în defavoarea Biofarm titlul de cea mai profitabilă companie din sectorul farmaceutic de pe bursă, de la o marjă de 25% la jumătatea anului trecut aceasta coborând la circa 13,4% pe fondul rezultatelor mai slabe raportate de companie în a doua parte a anului. Biofarm a înregistrat în 2011 o marjă netă de profit de 15,5%.

Evoluţia a fost determinată de avansul spectaculos al discounturilor comerciale acordate de Zentiva, de la 19 mil. lei în 2010 la aproape 53 mil. lei (12,5 mil. euro) anul trecut în contextul concurenţei tot mai acerbe din industrie. Discounturile acordate ca pondere în vânzările Zentiva au urcat în 2011 la 20,3%, faţă de 7,4% cu un an în urmă.

Aceeaşi tendinţă s-a putut observa şi la alţi producători de medicamente. Spre exemplu Antibiotice Iaşi (ATB) a majorat anul trecut discounturile comerciale la 16,1% din vânzări, nivel aproape dublu comparativ cu cel de 8,4% din 2010. Discounturile acordate de Biofarm au urcat uşor anul trecut la circa 14,2% din vânzări.

Trebuie notat şi faptul că Zentiva vinde medicamentele produse către o firmă din grup, respectiv Sanofi Aventis România, care le distribuie mai departe la alţi distribuitori şi farmacii. Compania nu a publicat însă date privind valoarea vânzărilor către companiile din grup.

Vânzarea producţiei cu discounturi mari ale produselor către firme din grup ar putea fi şi o mişcare a francezilor de a determina acţionarii minoritari să-şi vândă deţinerile pentru a permite companiei să se delisteze. În prezent Zentiva este ţinută oarecum cu forţa pe bursă în condiţiile în care Sanofi-Aventis şi-a exprimat deja de mai mulţi ani intenţia de a delista societatea, în acest scop derulând în anul 2009 şi o ofertă publică de preluare.

Oferta însă nu a fost tentantă pentru un grup de investitori care deţin mai mult de 5% din capitalul Zentiva Bucureşti şi care nu au dorit să-şi lichideze deţinerile în companie. Preţul pe care producătorul francez l-a oferit atunci, de 0,7 lei/acţiune, este mai mic cu 24% faţă de cel de pe parcursul şedinţei de joi, de 0,92 lei/unitate. Acţionarii care nu şi-au vândut participaţiile în ofertă au beneficiat anul trecut şi de un dividend consistent, de 0,2998 lei/unitate, reprezentând o treime din actualul preţ de piaţă al titurilor Zentiva.

Compania a distribuit anul trecut dividende record către acţionari în valoare de 125 mil. lei (29 mil. euro), din care grupul Sanofi a încasat circa 22 mil. euro. Anul acesta, compania ar putea distribui din nou dividende consistente, estimează analiştii. Totuşi, după raportarea rezultatelor preliminare, acţiunile au scăzut pe bursă cu 4,5%.

Deşi vânzările brute ale Zentiva au urcat anul trecut cu 1,8%, cifra de afaceri a compa­niei s-a diminuat cu 9,2%, la 235,6 mil. lei (55,6 mil. euro), pe fondul creşterii discounturilor comerciale acordatele distri­bui­to­rilor. În ciuda discounturilor mari acordate de producătorul de medicamente, stocurile au crescut anul trecut cu 1,9 mil. lei, după ce cu un an în urmă acestea s-au diminuat cu 7,3 mil. lei.

Profitul Zentiva a fost afectat în 2011 şi de creşterea preţurilor la materii prime care a cauzat un avans de 20% al costurilor cu materiile prime şi a afectat profitul companiei cu circa 4,4 mil. lei. Cheltuielile privind mărfurile au urcat de asemenea puternic anul trecut, cu 28,6%, la 24,2 milioane de lei (5,6 milioane de euro) şi au afectat profitul cu 5,4 milioane de lei. Pe de altă parte, costurile cu prestaţiile externe, care sunt în general cheltuieli de distribuţie, s-au diminuat cu 11% şi au influenţat pozitiv rezultatul companiei cu circa 8 milioane de lei.

Profitul operaţional al producătorului de medicamente s-a redus anul trecut cu 42%, la 36 mil. lei, de la nivelul record de 63 mil. lei consemnat în 2010.

Zentiva a împrumutat companii din grup anul trecut cu circa 100 mil. lei (23,5 mil. euro) la dobânzi uşor sub cele interbancare, din care a obţinut un câştig de doar 3,4 mil. lei, respectiv un randament de 3,4%. În prezent rata ROBOR la trei luni, pe baza căreia se calculează dobânda la împrumuturile intragrup acordate de Zentiva se ridică la circa 5%.

În perioada octombrie - decembrie 2011 Zentiva a raportat un rezultat negativ de 10,4 mil. lei (2,4 mil. euro), în condiţiile în care în intervalul similar din 2010 consemnase doar o pierdere minoră, de 68.000 de lei. Afacerile companiei au scăzut în ultimele trei luni ale anului trecut cu 10,4%, până la 52,1 mil. lei (12,2 mil. euro), ritm similar cu cel din trimestrele anterioare.

Grupul Sanofi-Aventis deţine circa 78,3% din acţiunile Zentiva, în timp ce fondul Artio deţine mai puţin de 5% din acţiuni. În acţionariatul companiei se află şi fonduri ale ING.

În şedinţa de joi, după anunţul privind rezultatele companiei, titlurile Zentiva înregistrau una dintre cele mai mari corecţii de pe bursă, de 5,5%, până la un preţ de 0,92 lei/unitate. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 88,3 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO