Companii

Castig de 125% pentru minoritarii Azomures

19.01.2004, 00:00 14

Actionarii minoritari ai producatorului de ingrasaminte chimice Azomures au inregistrat un castig de 125% din luna septembrie a anului trecut, cand societatea a demarat o operatiune de majorare a capitalului social in valoare de 1.000 miliarde de lei (30 milioane de dolari).
Un actionar care detinea in septembrie 1.000 de actiuni, cotate la 2.400 de lei a putut cumpara 2.650 de actiuni noi la pretul de 1.000 de lei, iar acum detine 3.650 de actiuni care valoreaza 3.100 de lei fiecare. Investitia initiala de 5,05 milioane de lei, valoreaza acum 11,3 milioane de lei.
Cotele detinute in companie de minoritari au creascut astfel de la 18% la 24%, in timp ce  Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) si de fondul de investitii Braodhurst detin acum cote mai mici deoarece nu au participat in majorare. Cota actionarului majoritar a crescut de la 50,4% pana la 55,9%, desi nu a cumparat toate actiunile la care avea dreptul.
Azomures a demarat anul trecut o majorare a capitalului social in valoare de 1.000 miliarde de lei, dar la finalul perioadei de subscriere au fost vandute actiuni in valoare de doar 150 miliarde de lei. Actionarii companiei au hotarat la finalul saptamanii trecute ca actiunile nesubscrise sa fie anulate, iar capitalul social a fost majorat astfel pana la 526 miliarde de lei.
Numarul redus de subscrieri a produs la finalul anului trecut si in prima saptama a acestui an o crestere a cotatiei Azomures datorita faptului ca brokerii si investitorii si-au dat seama ca valoarea contabila a actiunilor si profitul pe actiune vor scadea mult mai putin decat se asteptau in cazul in care actiunile ar fi fost subscrise integral.
La aceasta s-au adaugat si rezultatele bune inregistrate anul trecut. Azomures a incheiat primele noua luni ale anului trecut cu un profit net de 431 miliarde de lei (13 milioane de dolari), de 3,3 ori mai mare fata de cel din perioada similara a anului trecut, si o cifra de afaceri de 4.510 miliarde de lei (136 milioane de dolari) in 36% mai mare decat in 2002.
Cresterile rezultatelor financiare s-au datorat programului guvernamental de subventionare cu ingrasaminte a producatorilor agricoli si s-au produs in ciuda majorarilor repetate ale pretului gazelor naturale, una din principalele materii prime ale combinatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO