Companii

Carturesti: avansul vanzarilor s-a injumatatit la final de an

27.01.2009, 15:20 66

Grupul Carturesti, care detine o retea de noua librarii in Bucuresti, Timisoara, Cluj, Constanta, Iasi si Suceava, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 5,3 milioane de euro, in crestere cu 43% fata de anul anterior.
"Anul trecut compania a deschis inca cinci spatii de vanzare in patru orase, dublandu-si astfel suprafata de retail, veniturile firmei fiind influentate de investitii", a declarat Serban Radu, care isi imparte actiunile companiei cu Nicoleta Dumitru.
Vanzarile s-au majorat anul trecut in toate librariile Carturesi, atat in cele din Bucuresti, cat si in Timisoara si Cluj intr-o proportie similara. "Librariile din Constanta si Suceava au fost deschise la sfarsitul anului trecut, iar libraria din Iasi (inchisa temporar in luna august) a fost redeschisa pe o suprafata de opt ori mai mare, deci pentru acestea nu se poate face o comparatie directa cu celelalte unitati. De asemenea, libraria principala din Bucuresti, de pe Bulevardul Magheru, si-a extins suprafata", a mai spus el. Investitia in libraria din Constanta s-a ridicat anul trecut la 450.000 de euro. Pentru anul acesta, reprezentantii companiei asteapta o crestere moderata a vanzarilor, de 5-10%. "Piata de carte a facut eforturi mari sa se apropie de nivelul pietelor de profil din regiune, inregistrand cresteri semnificative in ultimii doi-trei ani. Acest lucru se datoreaza cresterii bazei de clienti de la un an la altul, dar si diversificarii ofertei pe anumite zone de interes". In plus, rata de crestere a vanzarilor pe sfarsitul anului trecut nu a fost la fel de importanta ca in prima jumatate a anului. "In magazinele pe care le aveam si in 2007, cresterea vanzarilor a fost in primele opt luni de 30-40%, in timp ce in ultimele patru luni a fost de aproximativ 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut".
Investitiile bugetate de companie pe anul acesta se ridica la 300.000-500.000 de euro, in functie de creditele pe care Carturesti le va atrage. "Vom investi in extinderi si imbunatatiri ale magazinelor. Trebuie sa finalizam investitia la Carturesti din Magheru si in plus mai planuim sa deschidem o librarie in Sibiu", a declarat el.
Coproprietarul librariei a mai spus ca este constient ca anumite segmente de clienti ar putea fi afectate de criza financiara si implicit bugetele lor pentru anumite cumparaturi ar putea fi diminuate. Pe de alta parte, sunt multe alte aspecte adiacente care influenteaza compania, precum cursul valutelor si stabilitatea furnizorilor. "Planurile noastre sunt relativ conservatoare, dar si flexibile la impredictibilitatea acestei crize", a spus el.
Radu a mai spus ca atragerea unui partener in structura actionariatului ar putea fi benefica librariei doar in masura in care un aport investitional nu ar aduce deformari brandului Carturesti. "Au fost propuneri in acest sens din partea mai multor oameni de afaceri interesati, carora nu le-am dat curs deoarece nu am considerat pana acum oportuna o astfel de discutie. In prezent nu exista nicio oferta de cumparare."
Acum un an, afacerea Carturesti a fost evaluata in jurul a 20 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO