Companii

CarpatCement: rezultate conform cu previziunile

02.12.2002, 00:00 28

CarpatCement Romania, compania care coordoneaza activitatile din domeniul cimentului de pe piata romaneasca ale grupului german HeidelbergCement Group, a realizat pe primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de 1.413 miliarde lei (46,3 milioane euro), in crestere nominala cu 15,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In euro, cifra de afaceri a scazut usor, cu 4%, fata de la 48,3 milioane euro (calculat la cursul mediu) pe primele noua luni din 2001.
Potrivit oficialilor grupului german in Romania, cifra de afaceri este raportata doar pentru doua fabrici de ciment ale grupului in Romania, Moldocim Bicaz si Casial Deva, in conditiile in care in luna octombrie HeidelbergCement a preluat si fabrica Romcif Fieni.
Dupa tranzactie, estimata de oficialii germani la 70 mil.$ (ceea ce reprezinta contravaloarea actiunilor Romcif cumparate de pe Rasdaq, precum si a datoriilor inregistrate de fabrica in momentul preluarii), germanii au devenit liderul pietei interne a cimentului cu o cota de cca 35%, usor inaintea Lafarge Romcim si a Holcim Romania.
Pe primele trei trimestre ale anului, CarpatCement a inregistrat un rezultat din exploatare in valoare de 390 miliarde lei (12,7 milioane euro), mai mult cu 20% fata de anul trecut. Vanzarile cantitative au depasit 800 mii tone, ceea ce reprezinta o crestere cu 4% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2001 (date financiare calculate conform standardelor internationale de contabilitate).
"Rezultatele inregistrate pe primele 9 luni ale anului 2002 sunt datorate atat evolutiei pietei de ciment din Romania, cat si unei politici de vanzare mai dinamice. Acest rezultat financiar se inscrie in previziunile facute pentru acest an si creeaza premizele unei strategii de dezvoltare mai sustinute pentru urmatorii ani", a declarat Mihai Rohan, director general al companiei Carpatcement Romania.
Dupa preluarea Romcif Fieni, grupul german HeidelbergCement estimeaza ca va realiza in Romania in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 100 mil.euro, din care peste 90 mil.euro numai din activitatile din domeniul cimentului.
Grupul german HeidelbergCement detine acum trei fabrici de ciment in Romania (Moldocim Bicaz, Casial Deva, Romcif Fieni), cu o capacitate totala de productie de 3,2 mil.tone.
In Romania, HeidelbergCement are peste 3000 de angajati, volumul investitiilor totale realizate pana in prezent ridicandu-se la circa 200 de milioane de Euro.
Divizia de agregate este reprezentata de compania Carpat Agregate SA, care opereaza opt cariere si opt balastiere, cu un volum total de productie de 1,5 milioane de tone anual. De asemenea, grupul german detine 8 statii de betoane, coordonate de compania TBG Romania Beton Group.
HeidelbergCement a intrat pe piata romaneasca in 1998, prin achizitionarea pachetului majoritar al societatii Moldocim Bicaz, iar in 2000 a devenit actionar majoritar al societatii Casial Deva.
Dupa numai patru ani de cand activeaza pe piata interna a cimentului, grupul german devine cel mai mare producator de ciment in Romania si al doilea exportator roman de ciment, dupa Lafarge Romcim.
Pe plan international, HeidelbergCement este unul dintre primii patru producatori de ciment din lume si este unul dintre cei mai importanti investitori in industria materialelor de constructii din  Europa Centrala si de Est. Prezent in 40 de tari, grupul numara aproximativ 36.500 angajati.
HeidelbergCement a raportat pentru 2001 o cifra de afaceri de 6,7 miliarde euro si vanzari de ciment si clincher (unul dintre materialele prime care intra in compozitia cimentului) de 45 milioane tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO