Companii

Carl Reh: Pe piata vinurilor nu este deloc aglomeratie

04.05.2004, 00:00 28



Producatorul de vinuri Carl Reh Winery, filiala a companiei germane Reh Kendermann, estimeaza pentru acest an vanzari de 1,25 milioane de euro in crestere cu 20% fata de anul precedent.



Anul trecut a fost din punct de vedere comercial un an bun, din punct de vedere viticol un an foarte bun - ceea ce inseamna ca anul 2004, cand vindem cea mai mare parte a productiei anului 2003 va fi un an exceptional. Piata vinului autohtona a inregistrat cresteri remarcabile fata de diminuarea si chiar stagnarea inregistrata in anii 1990-2000", spune Rodica Capatana, director general Carl Reh. Firma vinde 90% din productie la export, in principal pe piata germana. Vinul este vandut majoritatea in vrac pentru din cauza capacitatilor mici de imbuteliere.



Desi vanzarile pe piata romaneasca sunt mici, vinurile produse de Carl Reh sunt prezente in marile lanturi de magazine. "Vom lansa in curand gama Val Duna la "bag in box" care din studiile noastre ar trebui sa fie raspunsul la intrebarea "ce-i place romanului sa bea?", afirma Rodica Capatana. Carl Reh produce vinuri Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Muscat Ottonel, Sauvignon Alb, Chardonnay, Pinot Gris, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir sau Shiraz.



Rodica Capatana nu poate aprecia care este cota de piata a companiei. "Greu de estimat, pentru ca nu exista o informatie statistica consistenta. Carl Reh Winery este o firma mica care nu-si propune sa creasca prin marimea capitalului de productie peste nivelul actual cu un procent care sa impresioneze, ci doreste sa ocupe locul ei pe piata relationat la marimea ei. Nu consider ca, in momentul de fata, este o aglomeratie pe piata de vinuri, dimpotriva, apreciez ca este foarte mult loc pentru produse noi. In opinia mea chiar si rafturile cel mai bine asoratate ale raioanelor de vin sunt inca monotone", sustine Rodica Capatana.



Carl Reh detine crama Oprisor din judetul Mehedinti unde are si 100 de hectare de vita de vie. "In jurul cramei din comuna Oprisor, am cumparat, pana in prezent, 300 de hectare de teren agricol, in scopul infiintarii de plantatie viticola. S-au plantat intre 2001-2004, 100 de hectare de vie, cu material saditor din cele mai renumite pepiniere din Europa, intreaga suprafata fiind exploatata ecologic", spune Rodica Capatana.



Carl Reh a produs anul trecut 2,1 milioane de litri de vin, iar pentru acest an estimeaza o productie de 2,3-2,5 milioane de litri. Pentru realizarea acestei productii, Carl Reh cumpara majoritatea strugurilor pentru ca productia proprie este nesemnificativa in raport cu necesarul.



Carl Reh va investi, in acest an, 1 milion de euro din fonduri Sapard pentru modernizarea cramei Oprisor si alte 400.000 de euro din surse proprii in plantatia de vita de vie si achizitionarea de utilaje agricole.



Carl Reh a fost infiintata in urma cu zece ani si este detinuta in proportie de 100% de producatorul german de vinuri Reh Kendermann cu vanzari anuale de 85 milioane de euro din care 65% la export, iar restul pe piata germana.



Piata vinurilor s-a ridicat anul trecut, conform estimarilor Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicola, la circa 270 de milioane de euro in crestere cu 8% fata de anul precedent. Principalii jucatori sunt Murfatlar Romania, Vincon Vrancea, Jidvei, Vinia Iasi s.a..
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO