Companii

Cargus: Joint-venture pentru afaceri cu 80% mai mari

26.10.2005, 18:17 35

Compania de curierat rapid national Cargus are ca tinta o cota de 10% din piata curieratului rapid international din Romania dupa ce a infiintat GeoPost Cargus, un joint-venture cu GeoPost Yurtici Kargo, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata curieratului din Turcia.

Parteneriatul va trece cifra de afaceri a Cargus in acest an de 15 mil. euro, in crestere cu 80%.

"Parteneriatul cu GeoPost ne va ajuta sa intram in reteaua paneuropeana inainte de aderarea Romaniei la UE. Obiectivul nostru este detinerea unei cote de 10% din piata romaneasca a curieratului rapid international in urmatorii trei ani", a declarat Augustin Plesea, presedintele Cargus.

GeoPost ocupa, in prezent, locul trei pe piata europeana a curieratului rapid, dupa DHL si TNT, si prin acest joint-venture doreste sa-si consolideze pozitia detinuta in Europa.

"Strategia noastra pentru pietele in dezvoltare precum Romania, Bulgaria sau Turcia este parteneriatul cu jucatori puternici ce activeaza pe piata locala a curieratului. Astfel putem profita de oportunitatile pietelor in dezvoltare din Europa de Est si sa reducem riscurile extinderii", a explicat Eric Vincent, membru in Consiliul de Conducere al GeoPost Yurtici Kargo Service.

In ceea ce priveste evolutia pietei de curierat si coletarie din Romania, Vincent crede ca va avea o evolutie similara cu cea din Polonia sau Ungaria, care nu a inregistrat cresteri de 20-30%, ci multiplicari de 4-5 ori.

Prin acest contract, Cargus va furniza servicii de curierat companiei GeoPost Cargus. In acest sens compania deruleaza un plan de investitii de peste 10 milioane de euro, 3,5 mil. de euro in depozite si 7 mil. de euro in autovehicule.

"Intre cele doua firme exista o colaborare, serviciile sunt platite unii altora. Vom avea de castigat, pentru ca acesta este un serviciu international, iar serviciile de export sunt de 4-5 ori mai mici decat cele de import", a explicat oficialul Cargus.

Compania a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de 8,5 milioane de euro si estimeaza pentru acest an o crestere de 80%, pana la 15,3 milioane de euro.

"Cresterea cifrei de afaceri pe 2006 va depasi 60-80%", a adaugat Plesea.

Chiar daca operatorul local va oferi si servicii de curierat rapid international, Cargus nu va abandona curieratul intern, unde doreste sa-si creasca cota de piata de la 40%, cat detine acum, la 45% in urmatorii doi ani

"Pe plan intern, avem ca strategie impartirea serviciilor de curierat pe tronsoane de activitate. Azi toate companiile fac curierat rapid pentru toata gama de produse. Vrem sa introducem o garantie de rambursare a banilor, servicii de curierat pana la ora 10, servicii garantate pana la 12 si servicii de cargo.

Yurtici Kargo, partenerul GeoPost in Balcani si Rusia, va detine 51% din actiunile noului joint-venture. GeoPost Yurtici Kargo a fost infiintata in 2003 ca joint-venture intre GeoPost si Yurtici Kargo - sucursala a Arikanli Holding. GeoPost Yurtici Kargo furnizeaza servicii de transport international aerian si rutier prin reteaua de distributie Yurtici Kargo, care detine o cota de 40% din piata turceasca de curierat rapid si coletarie.

Operatorul de servicii de curierat si coletarie GeoPost este detinut in totalitate de societatea franceza La Poste si a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de 2,4 miliarde de euro. Compania este prezenta in peste 30 de tari sub marci precum DPD, Chronopost, Parceline si Masterlink.

Cargus a fost infiintata in 1991 de catre Augustin Plesea si Carmina Dumitrescu, fiecare avand o participare egala in cadrul companiei. In prezent, compania romaneasca de curierat rapid national are 750 de angajati, 450 de autovehicule si 100 de centre din toata tara.

Principalii jucatori pe piata romaneasca de curierat sunt pe de o parte DHL, TNT, UPS (curierat international) si Fan Courier Services, Curiero, Sprint Curier (curierat national).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO