Companii

Cargus: 30% din colete sunt expediate in Ardeal

11.09.2008, 14:39 33

Compania de curierat intern Cargus, care a fost achizitionata in acest an de jucatorul international DHL, a inregistrat in prima jumatate a anului afaceri de 13,8 milioane de euro (49,7 mil. lei), in crestere cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Desi cea mai mare pondere o au in continuare livrarile in Bucuresti, regiunea de Vest a tarii a cunoscut in acest an un avans considerabil.
"Catre Ardeal expediem 30% din totalul coletelor din intreaga retea, iar fata de anul trecut am inregistrat o crestere de 17,2% a expeditiilor catre aceasta regiune. Cea mai dinamica crestere, de 19%, o inregistreaza insa Bucurestiul", au spus reprezentantii Cargus, care au precizat ca 50,5% din totalul colectarilor se realizeaza in Bucuresti.
Inainte de a fi achizitionat de DHL, Cargus si-a bugetat pentru anul in curs o crestere de 50% a afacerilor, pana la circa 45 de milioane de euro. Ritmul de crestere din primul semestru s-a situat astfel sub previziunile initiale.
Cele doua companii vor rula impreuna in acest an afaceri de peste 80 de milioane de euro, potrivit estimarilor de crestere, stabilindu-si in acelasi timp primul buget comun - o crestere de 30% in 2009. Totodata, planul de integrare al Cargus prevede ca in 2010 compania sa se alinieze la serviciile DHL, moment in care partea de curierat international a Cargus va fi mutata la DHL si viceversa.
Pe curierat international cei mai importanti jucatori sunt, pe langa DHL, TNT si UPS, iar pe segmentul de curierat intern sunt prezenti Cargus, Fan Courier, TCE-Curiero sau Pegasus. Practic, dintre firmele de curierat intern doar Fan Courier si-a pastrat structura actionariatului, in timp ce Curiero si TCE Logistica au fuzionat, iar Pegasus si Cargus au fost achizitionate de jucatori internationali.
Piata locala de curierat a cunoscut in ultimii ani un avans major, ceea ce a atras interesul companiilor din afara. Pe de alta parte insa, jucatorii se confrunta in acest an cu un pret al combustibilului ridicat. Astfel, acestia au majorat tarifele pentru a-si pastra profitabilitatea.
"Pentru acest an pretul mediu al unei expedieri va creste cu 10%, ca urmare a introducerii indexului de combustibil. Indexul de combustibil, care a fost introdus in semestrul doi al acestui an, va fluctua de la luna la luna in functie de pretul la pompa", au mai spus reprezentantii companiei.
Cargus are in acest moment 1.789 de angajati si detine o flota de 1.000 de autoutilitare. Cargus este una dintre primele companii de curierat intern si a fost infiintata de doi antreprenori locali, Augustin Plesea si Carmina Dumitrescu. Acestia au incasat in urma tranzactiei circa 50 de milioane de euro, valoare vehiculata in piata dar neconfirmata de reprezentantii companiilor. Augustin Plesea va ramane la carma Cargus, insa va derula in paralel si alte afaceri in special in domeniul turismului si al imobiliarelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO