Companii

Cargill se dă la o parte din faţa Glencore la Brăila

Cargill se dă la o parte din faţa Glencore la Brăila

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

20.06.2012, 00:05 2536

Traderul american Cargill a vândut două silozuri de 25.000 de tone şi 23.000 de tone pe care compania le deţinea în estul României în oraşele Brăila şi Ţăndărei, judeţul Ialomiţa către Soufflet Group.

Mişcarea marchează ieşirea traderului ame­rican din judeţul Brăila, acolo unde jocurile sunt făcute de el­veţienii de la Glencore, grup care a devenit foarte agresiv în achi­ziţii pe plan internaţional după ce anul trecut s-a listat la Bursă.

"Achiziţia a fost făcută pentru a ne majora capacitatea de stocare şi pentru a ne extinde operaţiunile din România", a explicat pentru ZF Thierry Berger, Head of Marketing and External Communications în cadrul Soufflet Group, motivul din spatele tranzacţiei.

Oficialul Soufflet Group nu a dorit însă să precizeze valoarea acestei tranzacţii. De cealaltă parte, reprezentanţii Cargill nu au comentat în niciun fel achiziţia.

Tranzacţia dintre francezii de la Soufflet, un grup cu afaceri de 3 miliarde de euro la nivel mondial, şi Cargill este estimată de ZF la 4-5 mi­lioa­ne de euro, având în ve­dere valoarea unor tran­zacţii similare recente de pe piaţa locală.

Mişcarea reprezintă şi prima restructurare impor­tan­tă a operaţiunilor din Ro­mânia făcută de Cargill având în vedere că în ul­ti­mii ani traderul s-a con­cen­trat pe extinderea prin achi­zitii, strategie care i-a dus pe americani pe primul loc în rândul traderilor în funcţie de exporturile fă­cute, potrivit da­telor Insti­tu­tului Na­ţio­nal de Sta­tis­tică (INS).

Nu este exclus ca în următoarea perioadă ame­ricanii de la Cargil să mai renunţe şi la alte unităţi de stocare din România în condiţiile în care traderul ţine de mai mult timp în conservare două unităţi de 47.000, respectiv 16.000 de tone în judeţul Giurgiu.
 

Americanii pierd 11% din capacitatea de stocare din România

În urma acestei tranzacţii Cargill renunţă la 11% din ca­pa­citatea de stocare pe care o deţinea în prealabil în Ro­mâ­nia, aceasta urmând să ajungă la aproximativ 400.000 de tone de materii prime agricole odată cu finalizarea acestui deal.

Renunţarea la silozul din Brăila este şi o mişcare strategică a casei de comerţ cu materii prime agricole în con­diţiile în care în acest judeţ jocurile sunt făcute de Glencore, un alt gigant de pe piaţa materiilor prime.

În Brăila elveţienii de la Glencore controlează foştii depo­zitari de cereale deţinuţi în trecut de stat Cerealcom şi Com­cereal.

Aceste două companii operează împreună silozuri, baze de preluare şi magazii cu o capacitate totală de stocare de aproape 130.000 de tone, adică circa 15% din totalul ju­deţului.
 

Ce câştigă Soufflet Malţ

În zona achiziţiilor de materii prime agricole Soufflet nu este un jucător de top zece, însă producătorul este unul dintre cei mai importanţi furnizori de materie primă pentru fabricile de bere de pe piaţa locală.

În România Soufflet produce malţ pentru bere într-o fabrică în judeţul Buzău, unitatea de producţie având o capacitate de 106.000 de tone anual.

Între traderii de materii prime Soufflet nu este în România un jucător de prim-plan, însă compania deţine pe plan local silozuri şi depozite în care poate stoca în total 103.000 de tone de produse agricole.

În urma achiziţiilor de la Cargill capacitatea urmează să se majoreze cu aproape 50%. Soufflet a încheiat anul 2011 cu afaceri în România de 20,6 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO