Companii

Care sunt cele mai căutate facultăţi: administrarea afacerilor, relaţii internaţionale şi ştiinţe economice

Care sunt cele mai căutate facultăţi: administrarea afacerilor, relaţii internaţionale şi ştiinţe economice
14.07.2010, 23:26 3567

Cele mai în vogă facultăţi din acest an au rămas cele cu profileconomic, de administrare a afacerilor sau de relaţiiinternaţionale, potrivit informaţiilor centralizate de ZF pe bazasituaţiei intermediare a înscrierilor la cele mai mari universităţide stat din ţară.
Cel puţin 90.000 de absolvenţi de bacalaureat se înscriu anual lafacultate, iar o mare parte din aceştia îşi aleg specializările înfuncţie de recomandări sau după salariile pe care le pot obţinedupă absolvire.
"Există multe argumente pentru care absolvenţii de bacalaureat alegîn continuare facultăţi cu specializare economică. Unii se înscriula aceste facultăţi în virtutea inerţiei, au văzut care a fosttrendul în ultimii ani, pe când alţii sunt consiliaţi de părinţisau de rude, care de regulă manifestă o nostalgie faţă deînvăţământul economic", susţine Dumitru Miron, prorectorulAcademiei de Studii Economice (ASE), una din cele mai prestigioaseinstituţii de învăţământ superior de pe piaţa locală, careşcolarizează în prezent 39.000 de studenţi.
La numai o zi de la deschiderea perioadei de înscriere lafacultăţile ASE, au fost depuse aproape 6.000 de opţiuni deînscriere.
Cea mai căutată facultate este cea de Marketing, unde concurenţaeste de patru candidaţi pe loc, urmată de cea de Finanţe,Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FABBV), unde există oconcurenţă de aproape trei candidaţi pe loc, perioada înscrierilorurmând să se încheie pe 16 iulie. Anul trecut, cea mai căutatăfacultate din cadrul ASE a fost cea de FABBV, urmată de Facultateade Relaţii Economice Internaţionale şi de Facultatea deAdministraţie Publică. La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" dinIaşi, unde se înscriu anual peste 12.000 de absolvenţi de liceu,cele mai multe dosare (443) au fost depuse până în prezent laFacultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, însă cea maimare concurenţă (de aproape patru candidaţi pe loc) a fost laFacultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, la numai ozi de la începerea perioadei de înscriere.

Ce specializări se căutau înainte de '89
Dacă înainte de 1989 cele mai căutate facultăţi erau cele demetalurgie, chimie, petrochimie, după Revoluţie a urmat o tendinţăde reechilibrare şi astfel s-a ajuns în situaţia în care mulţi s-aureorientat spre facultăţi cu profil economic sau socio-uman.
"Istoric vorbind, am constatat că îşi mai aleg specializările şi înfuncţie de oportunităţile de pe piaţa muncii, pentru că joburi decontabili sau de specialişti în relaţii publice au fost tot timpulla mare căutare", mai spune Miron. În cadrul Universităţii dinBucureşti, unde se înscriu anual câte 25.000 de absolvenţi deliceu, cea mai căutată facultate este şi în acest an, la fel caanul trecut, Facultatea de Administraţie şi Afaceri, undeconcurenţa este deja de 15,5 candidaţi pe loc, deşi perioadaînscrierilor se încheie abia pe 25 iulie.
La Universitatea Politehnica din Bucureşti, cea mai mare concurenţăeste în prezent la Facultatea de Antreprenoriat şi managementulafacerilor, înfiinţată în acest an, unde există deja aproape patrucandidaţi pe loc.
"Angajatorii au căutat în acest an candidaţi care au absolvitfacultăţi în domenii precum IT şi telecomunicaţii sau în domeniuleconomic, fără să pună prea mult accentul pe specializareaabsolvită, ci pe potenţialul candidaţilor", susţine Dragoş Gheban,business development manager al firmei de consultanţă în resurseumane Catalyst Solutions, care oferă şi servicii de recrutare şiselecţie de personal.

Care este concurenţa la cele mai mari universităţi(număr de candidaţi/loc)

Universitatea din Bucureşti
Administraţie şi Afaceri 7,25
Geografie 6,01
Limbi şi Literaturi străine 5,45
Ştiinţe Politice 4,4
Jurnalism 4,19
Litere 3,6
Sociologie şi Asistenţă Socială 3,03
Perioadă de înscriere: 8- 25 iulie

Academia de Studii Economice
Marketing 4,08
Finanţe, asigurări, bănci şi burse de valori 2,77
Administraţie şi management public 2,7
Relaţii Economice Internaţionale 2,6
Comerţ 2,5
Perioadă de înscriere: 12 - 16 iulie

Universitatea Politehnica Bucureşti
Antreprenoriat, Ingineria şi Managementul Afacerilor 3,7
Inginerie Medicală 2,78
Inginerie electrică 2,25
Ingineria sistemelor biotehnice 1,36
Automatică şi Calculatoare 1,03
Perioadă de înscriere: 8- 25 iulie

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi
Relaţii Internaţionale şi Studii Europene 3,86 candidaţi/loc
Ştiinţe ale Comunicării 2,81 candidaţi/loc
Drept 1,65 candidaţi/loc
Perioadă de înscriere: 12- 17 iulie 2010

Universitatea Babeş -Bolyai Cluj
Ştiinţe economice şi gestiunea afacerilor
Psihologie
Geografie
Matematică şi Informatică
Perioadă de înscriere: 13- 23 iulie 2010

Sursa: Universităţile

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO