Companii

Care este reţeta care i-a adus câştiguri de două cifre antreprenorului Octavian Bădescu pe bursa americană?

Care este reţeta care i-a adus câştiguri de două cifre antreprenorului Octavian Bădescu pe bursa americană?

Octavian Bădescu a vorbit la ZF Live despre cum şi-a dublat câştigurile pe bursă

Autor: Adrian Cojocar

15.01.2013, 00:05 2061

Octavian Bădescu, proprietarul firmei de curierat Sameday Courier, care are un portofoliu de câteva sute de mii de euro pe bursa românească şi americană, spune că a reuşit să-şi dubleze banii pe acţiunile Nokia în câteva luni şi într-o perioadă similară a făcut un profit de 20-25% pe acţiunile JP Morgan.

Secretul, spune Bădescu, este să achiziţionezi acţiuni puternice fundametal dar care trec printr-o conjunctură nefavorabilă la un moment dat.

"Pe măsură ce fac profit marchez profitul şi cum sunt un contrarian cumpăr companii care fundamental sunt bune, dar conjuctural au scăzut, cum a fost cazul Transelectrica. Nokia, care este o acţiune fundamental foarte bună şi subevaluată la acest moment şi care a început să crească, mi-a adus randament de 100% în ultimele trei luni. JP Morgan, la fel, este o bancă foarte mare, afectată anul trecut de un scandal cu un trader. Dacă te uiţi cu atenţie impactul acelei probleme era foarte mic în comparaţie cu dimensiunea băncii, dar acţiunile au scăzut cu 30-40%. Am cumpărat acţiuni JP Morgan şi în câteva luni am făcut 20-25%", a spus Octavian Bădescu în cadrul emisiunii ZF Live de ieri.

La 36 de ani, Bădescu deţine mai multe businessuri şi spune că pentru el bursa este un mod de a-şi diversifica economiile.

"Legat de principiile de tranzacţionare, pornesc de la premisa că nu există şi nu a existat niciodată o manieră mai bună de protecţie împotriva riscului decât diversi­ficarea acestuia, de aceea am intrat şi pe bursă ca să nu fiu numai antreprenor. O parte din rezerve sunt pe bursă. Diversificarea se poate realiza şi pe sectoare de activitate şi pe companii. În principiu, expunerea maximă pe care o am este de 10-15% pe o companie. Am 10 -15 companii în portofoliu", a precizat antreprenorul.

El mai spune că cel mai mult se bazează pe indicatorii din contabilitatea unei companii când ia o decizie de achiziţie.

"Mă bazez pe analiza fundamentală, bilanţ, balanţă, contul de profit şi pierdere, cash-flow, însă combin un pic şi cu minime informaţii din analiza tehnică nişte medii mobile. Totuşi analiza fundamentală este baza, mă interesează dacă o companie este subevaluată la un moment dat şi care este potenţialul ei. Uneori îmi aloc şi o zi întreagă pentru bursă, dar pe medie nu mai mult de o oră pe zi. Interacţionez cu alţi investitori, dar nu cred în ponturi, cred în diversificare, în răbdare şi lipsa lăcomiei", spune Bădescu.

Potrivit lui, este o greşeală să investeşti toţi banii pe bursă şi crede că ponderea alocată acţiunilor nu ar trebui să depăşească 30-40% din totalul economiilor.

"Pe bursă trebuie să mergi doar cu banii de care nu ai nevoie în următorii cinci ani de exemplu ca să poţi să faci faţă şi să nu fii nevoit să vinzi în pierdere dacă există circumstanţe nefavorabile. Poţi trăi pe bursă dacă investeşti sume mari dar nu este neapărat un scop în sine. Bursa îţi poate spori economiile nu să trăieşti exclusiv din ele", crede Octavian Bădescu.

El este proprietarul companiei de curierat Sameday Courier, cu afaceri de 1,5 milioane de euro, specializată pe curieratul cu livrare în aceeaşi zi.

Bădescu mai deţine afaceri în distribuţia de pliante prin Field Expert, cercetare de piaţă (Retailplus Eastern Europe la care deţine un pachet de 16%), în comerţul online cu cadouri (Gift Express) şi mai deţine un magazin online pentru flori (Expert Flowers).

"2012 a fost un an de consolidare în care ne-am rebranduit. Am încheiat nişte parteneriate cu companii destul de mari, cu G4S şi Tarom. În 2013 vrem să creştem cifra de afaceri şi profitul, să pregătim compania pentru un exit, poate şi o listare la bursă, de ce nu", a conchis Octavian Bădescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO