Companii

Care este procedura de retragere din Pilonul 2 de pensii şi ce se întâmplă cu fondurile acumulate la administratorii privaţi

Care este procedura de retragere din Pilonul 2 de pensii...

Autor: Roxana Rosu

13.03.2019, 09:16 6613

Persoanele care au cotizat cel puţin 5 ani la Pilonul II de pensii pot cere  oprirea plăţilor către fondurile de pensii private, urmând ca cei 3,75% din cota de 25% de CAS să fie viraţi în sistemul public de pensii, potrivit Normei ASF privind aderarea şi evidenţa la fondurile de pensii administrate privat publicată în MOnitorul OFicial.

Încetarea plăţii contribuţiilor către fondurile de pensii administrate privat are loc din luna în care a fost depusă cererea. Modelul de cerere este inclus în documentul publicat marţi în Monitorul Oficial. 

Activul personal al participantului care a solicitat retragerea de la fondul de pensii administrat privat rămâne în administrarea fondului privat de pensii până la deschiderea dreptului la pensia privată.

Vezi aici Norma ASF

Casa Naţională de Pensii, ca instituţie de evidenţă, pe baza datelor şi informaţiilor conţinute în rapoartele primite de la administratori, corelate cu informaţiile existente în baza de date a asiguraţilor în sistemul public de pensii, actualizează în Registrul participanţilor elementele de identificare ale acestora referitoare la codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, numele şi prenumele, domiciliul, încetarea calităţii de participant, precum şi retragerea de la fondul de pensii administrat privat.

”În termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii raportului instituţiei de evidenţă, prevăzut la alin. (1), administratorul are obligaţia de a informa participanţii, cu privire la soluţionarea cererii privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat, în scris sau prin orice mijloc care poate fi probat ulterior”, se arată în Normă. 

Administratorii de pensii din Pilonul II gestionau la finalul anului trecut fonduri de 10,2 miliarde de euro pentru 7,25 de milioane de români, obţinând în toată perioada de funcţionare un randament mediu anualizat de peste 8%, cel mai ridicat dintre toate sistemele similare din Europa.

Posibilitatea de retragere din sistemul privat de pensii face parte din prevederile incluse in OUG 114.  

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au investiţii de 7,1 miliarde de lei la bursa de la Bucureşti, echivalentul a 4,3% din capitalizarea acesteia, şi controlează pachete importante de acţiuni la emitenţi precum Banca Tran­silvania (12,3%), MedLife (17,8%), BVB (16,2%), potrivit celor mai recente date, cele de la finele S1/2018.

În top zece acţiuni la care fondurile de pensii private Pilon II au cele mai mari expuneri (pondere în capitalul social) intră două SIF-uri, respectiv SIF Moldova şi SIF Oltenia şi două compa­nii de stat - Transgaz şi Transelectrica. Şi Banca Transilvania, cea mai căutată ac­ţiune de investitorii de la bursa de la Bu­cureşti, se găseşte în top, fiind pozi­ţio­nată pe locul nouă cu o expunere cumu­lată a fondurilor Pilon II din 12,3%.

Analiştii consideră că Pilonul II reprezintă pilonul de bază al pieţei de capital din România în contextul în care cei şapte administratori sunt cumpă­rători naturali în oferte de listare şi asigură circa 15-20% din lichiditatea de la Bucureşti.

În acelaşi timp, tot prin OUG 114, comisioanele percepute de administratorii de fonduri de pensii private Pilon II au fost reduse  de la 2,5% la 1%, însă jumătate din acesta va merge la Casa Naţională de Pensii, astfel încât noul comision maxim asupra contribuţiilor va fi de 0,5%.

Mai mult, pe lângă reducerea comisioanelor de administrare, OUG obligă acţionarii administratorilor să aducă capital suplimentar estimat la circa 800 milioane euro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO