Companii

Care este noul pol al turismului romanesc

Noul pol al turismului romanesc: Bran-Moeciu-Rasnov: Kilometrul zero al turismului rural sau zona in care pensiunile nu se plang de lipsa turistilor, iar investitiile continua

Zona este foarte atractiva datorita castelului Bran, insa lipsa infrastructurii si a posibilitatilor de divertisment pun inca piedici afluxului de turisti

14.09.2009, 00:00 1295

Viorica Carlan a infiintat in urma cu doi ani pensiunea Vioricadin Moeciu de Sus cu bani europeni, iar acum spune ca cele zececamere clasificate la patru margarete sunt aproape tot timpulocupate de turisti. "Am avut si avem turisti atat in timpulsaptamanii, dar si in weekend, peste 90% din camere sunt ocupate".Tariful unei nopti de cazare variaza intre 100-110 lei pe noapte lapensiunea Viorica din Moeciu.

Zona Bran-Moeciu-Rasnov s-a dezvoltat foarte mult in ultimiitrei ani, cand au inceput sa fie construite vile, pensiuni saucasute de vacanta atat de catre localnici, cat si de catreinvestitori din Bucuresti si Constanta, dupa cum spune MarilenaStoian, reprezentanta Asociatiei Nationale de Turism Rural,Ecologic si Cultural (ANTREC).

"Cel mai mare boom in constructii a fost perioada in care s-auputut accesa fonduri europene prin programul Sapard. In prezentsunt cel putin 400 de pensiuni si vile, fiind o zona cu ocapacitate mare de cazare, in care nu se resimte inca crizafinanciara", a spus ea. Aceasta zona turistica este numita:kilometrul zero al turismului rural din Romania, dat fiind faptulca au inceput sa se dezvolte proiecte turistice inca din 1990, dupacum apreciaza Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al AsociatieiNationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Relu Banucu, proprietarul pensiunii de patru margareteKatharina, care opereaza zece camere in zona Bran spune caincasarile pensiunii le-au depasit cu 50% pe cele de anul trecut,iar gradul de ocupare al pensiunii a fost de 90% pana acum. "Amdepus un efort mai mare pentru a atrage turistii", marturisesteel.

Pensiunea Katharina a avut o cifra de afaceri de aproape 18.000de euro anul trecut, de trei ori mai mare decat cea din anulanterior, si un profit net de 3.000 de euro, potrivit datelor de peMinisterul Finantelor.

Zeci de milioane de euro in pensiuni de lux

In timp ce multi localnici au construit cate o pensiune cu 5-10camere care le asigura incasari suficiente pentru a ramane inaceste zone rurale, cativa investitori au alocat milioane de europentru dezvoltarea unor zone de lux in aceasta regiune cu marepotential turistic.

Ovidiu Garbacea, antreprenorul care a construit complexul CheileGradistei, detine in prezent noua vile ce cumuleaza 280 de locuride cazare, pe o suprafata totala de sase hectare. Complexul estesituat la sapte kilometri de Castelul Bran si la 30 de kilometri deorasul Brasov.

"In toate weekend-urile am avut toate camerele ocupate, iar intimpul saptamanii aproape 80-90% din ele au fost ocupate deturisti. La noi nu se simte nicio diferenta fata de anul trecut inceea ce priveste traficul de turisti", a spus Loredana Nistor,directorul general al complexului.

Complexul pune la dispozitia turistilor o partie de schi,terenuri de tenis, sala de fitness, saune si un restaurant rustic.Pretul unei nopti de cazare intr-o vila in perioada sezonului devara este de 120 de lei camera pe zi, in timp ce o camera la hotelcosta 185 de lei pe noapte, iar la mini-hotel este de 140 de lei.Complexul tinteste nu doar turisti care vin in vacanta, dar situristi de business, care solicita organizarea de evenimente.Astfel, in cadrul complexului sunt sase sali de conferinte, carecumuleaza 800 de locuri.

"In timpul concediilor de vara aceste locuri din salile deconferinte nu sunt in totalitate ocupate, insa in extrasezon avemfoarte multe evenimente organizate de companii", a spus Nistor.Tariful de inchiriere al celei mai mari sali de conferinte dincomplex, care are 600 de locuri, se ridica la 1.000 de lei pe zi,in timp ce sala de conferinte pentru 120 de persoane poate fiinchiriata cu 480 de lei pe zi. Complexul Cheile Gradistei a rulatanul trecut afaceri de aproape 2,8 mil. euro si un profit net de570.000 de euro, potrivit rezultatelor financiare de pe MinisterulFinantelor, care cumuleaza cifrele celor trei companii CheileGradistei, Cheile Gradistei Turism si Cheile Gradistei Sport.

Autorizatii de investitii de 10 mil. euro

La sfarsitul anului trecut complexul Cheile Gradistei s-a extinscu inca o vila si alte servicii de agrement. De asemenea, urmeazasa fie construit un al doilea complex de lux in Fundata.

"Nu pot sa dau informatii legate de valoarea investitiei saualte detalii in ceea ce priveste acest proiect, insa va fi unproiect mare", a spus Nistor. Cu toate acesta, desi nu in acelasiritm de pana acum, proiectele de investitii continua si anul acestain zona.

Adrian Vestia, primarul orasului Rasnov, a spus ca valoareaproiectelor private de investitii pentru care a dat autorizatiianul acesta se ridica la peste 10 milioane de euro. "In primul randam dat autorizatii pentru dezvoltarea a trei parcuri de distractii,respectiv un parc de distractii avand ca tematica evolutiadinozaurilor pentru care am oferit deja certificatul de urbanism,un parc de aventura si unul cu saniute hidraulice", a declaratel.

Firma HCR din Sfantu Gheorghe, controlata de Gabriel Rozorea,intentioneaza sa construiasca parcul de dinozauri din Rasnov, oinvestitie evaluata la 5 milioane de euro. Parcul cu saniutehidraulice va fi construit pe o suprafata de patru hectare,investitia fiind estimata la 3 milioane de euro, in timp ce parculde aventura necesita o investitie de 1 milion de euro.

"Cred ca in total vom avea 200.000 de turisti la sfarsitulanului". Primarul orasului a mai spus ca acum se dezvolta din banieuropeni un drum turistic care sa sa lege cetatea Rasnov de cabanaDiham, o investitie de 1 milion de euro din bani europeni. "Pelanga proiectele primariei se vor dezvolta si multe proiecteprivate. Am dat foarte multe autorizatii de constructii de lainceputul anului", a sustinut el, adaugand ca in Rasnov capacitateade cazare se ridica la aproape 1.500 de locuri.

Pe de alta parte, reprezentantii primariei Bran au sustinut cadaca in ultimii trei ani au dat autorizatii in special unorinvestitori bucuresteni sau din alte orase care si-au construitcase de vacante sau pensiuni, anul acesta au fost mult mai putine.De la inceputul anului pana in septembrie primaria Bran a dat 53 deautorizatii de constructii.

Daca reprezentantii primariei Moeciu nu au oferit niciun raspunslegat de proiectele aflate in dezvoltare si de traficul turistic alzonei, cei de la primaria Bran au spus ca anul trecut au avutaproape 36.000 de turisti, din care 88% au fost turisti romani, iarrestul straini.

Ce-i mai lipseste zonei turistice

Relu Banucu, proprietarul unei pensiuni din Bran precizeaza cadesi zona este foarte atractiva datorita castelului Bran, lipsainfrastructurii, a canalizarilor si a posibilitatilor dedivertisment reprezinta o problema serioasa. "Turistul vine o data,de doua ori sa vada castelul Bran, dar trebuie sa gaseasca si cevapentru a se distra", sustine el. Viorica Carlan sustine ca singuraproblema a zonei Moeciu este aceea ca nu ofera o partie mai marepentru turisti, deci mai trebuie dezvoltata infrastructura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO