Companii

Când vin banii de la Bruxelles: 12 state UE au PNRR-urile deja aprobate. România aşteaptă toamna şi riscă să piardă şi alte fonduri

Când vin banii de la Bruxelles: 12 state UE au...

Autor: Roxana Petrescu

04.07.2021, 12:14 1526

Grecia, Luxemburg, Danemarca, Spania, Portugalia, Austria, Slovacia, Letonia, Germania, Italia, Belgia şi Franţa se pot apuca de lucru, acestea fiind ţările care au deja Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) aprobate de Comisia Europeană. România aşteaptă unda verde abia la toamnă şi între timp riscă să piardă şi un an pentru utilizarea banilor din Fondul de Modernizare. Există însă o veste bună, potrivit guvernului: mai sunt şi alte ţări ca noi.

„România are oportunitatea de a accesa, în perioada 2021-2030, circa 6-7 miliarde euro din suma alocată prin Fondul pentru Modernizare. Ţara noastră riscă să rateze pri­mul an din acest program investiţional, din cauza lipsei me­canismelor naţionale de implementare a proiectelor de modernizare energetică“, spun consultanţii de la Horvath.

Fondul de Modernizare este special croit pentru zece ţări cu venituri mai scăzute, banii fiind destinaţi proiec­te­lor de energie regenerabilă, eficienţă energetică, stocarea ener­giei, îmbunătăţirea infrastructurii energetice şi tranziţia justă din regiunile miniere.

De exemplu, Cehia se numără prin cele cinci ţări care au finalizat deja cadrele de implementare a proiectelor prin care vor accesa Fondul pentru Modernizare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO