Companii

ButanGas ia o firmă controlată de Muntmark, dezvoltatorul proiectelor CEZ şi Petrom

ButanGas ia o firmă controlată de Muntmark, dezvoltatorul proiectelor CEZ şi Petrom
11.07.2010, 23:49 191

ButanGas România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţalocală a distribuţiei de gaz petrolier lichefiat, a achiziţionat90% din acţiunile companiei constănţene Romconstruct Top, făcândastfel primul pas în ceea ce priveşte dezvoltarea de proiecteeoliene după ce şi-a anunţat interesul pentru segmentul produceriide energie din surse regenerabile încă din 2008.
Înainte de această tranzacţie, acţionarul majoritar al RomconstructTop era omul de afaceri suedez de origine română Emanuel Muntmark,unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte eoliene dinRomânia cu o prezenţă extrem de discretă.
Muntmark se află la baza dezvoltării proiectelor pe care cehii dela CEZ şi Petrom, cea mai mare companie locală, le dezvoltă înDobrogea. Astfel, conform datelor publicate în Monitorul Oficial,compania Romconstruct Top, care se ocupă de producerea de energieelectrică şi avea în 2008 afaceri de circa 460.000 de euro, eracontrolată în proporţie de 55% de către Muntmark, restul acţiunilorfiind împărţite între mai multe persoane fizice şi o firmă care eradeţinută tot de Muntmark. După tranzacţie, ButanGas România deţine90% din acţiunile Romconstruct Top, iar Muntmark mai rămâne cu 10%din titlurile companiei.

Bani de la UE
Potrivit datelor disponibile, Romconstruct Top este beneficiaruluneia dintre cele mai mari finanţări europene acordate până acum pepiaţa locală pentru creşterea competitivităţii, firma beneficiindde fonduri de 62,48 de milioane de lei (circa 15 milioane de euro)pentru realizarea unui parc eolian în localitatea dobrogeanăSiliştea. Valoarea totală a proiectului este de 177,1 milioane delei (42 de milioane de euro).
Ţinând cont de faptul că investiţia pentru instalarea unui MW decapacitate în proiecte eoliene costă între 1,5 şi 1,8 mil. euro,parcul pe care îl dezvoltă Romconstruct Top ar putea avea ocapacitate de până la 28 MW, ceea ce ar presupune montarea a circa14 turbine de
2 MW, acesta fiind un parc de dimensiuni mici. ReprezentanţiiButanGas România nu au putut fi contactaţi pentru detaliisuplimentare.
Potrivit celor mai recente estimări, ButanGas România estimeazăpentru anul acesta afaceri de 79 de milioane de euro, mai mari cu20% faţă de rezultatul raportat de companie anul trecut, încontextul în care majoritatea jucătorilor din mediul de afaceriîntrevăd scăderi chiar şi mai mari comparativ cu 2009.
Compania a declarat că o parte din creştere ar putea veni prinpreluarea afacerilor abandonate de micii comercianţi de gazpetrolier lichefiat care nu vor mai putea face faţă condiţiilor dinpiaţă.
Anul trecut, potrivit estimărilor ButanGas România piaţa de profila scăzut cu circa 8-10% pe fondul scăderii economice şi implicit aconsumului, ajungând la o valoare de circa 330 de milioane deeuro.
Grupul ButanGas a fost fondat în anul 1948 de către IosifConstantin Drăgan, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceridin România care a încetat din viaţă în 2008. Chiar din 2001 Drăgandecide să cedeze conducerea operaţiunilor grupului către soţia saVeronica Guşă, care ocupă funcţia de preşedinte executiv alButanGas. Potrivit estimărilor făcute de Forbes, Veronica Guşă deDrăgan este cea mai bogată femeie din România, cu o avere estimatăla 420 - 450 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO