Companii

Businessul Gazprom s-a prăbuşit. Dependenţa de gazul rusesc s-a transformat în „mărunţis“: România a plătit 50 mil.$ pe importuri anul trecut. În 2008 dădea 1,6 mld.$

Businessul Gazprom s-a prăbuşit. Dependenţa de gazul...

Autor: Roxana Petrescu

05.03.2016, 11:04 1125

România a mai plătit anul trecut pentru gazul rusesc circa 51,8 mil. dolari, o „factură“ aproape de neima­ginat în ur­mă cu câţiva ani în contextul în care în 2008, anul graţie al eco­nomiei locale, consumatori români băgau în buzunarele ru­şilor, prin cei doi intermediari agreaţi, peste 1,6 miliarde de dolari.

Dacă în 2008 gazul rusesc reprezenta aprope un sfert din con­sum, anul trecut ponderea importurilor de la Gazprom nu mai reprezenta nici măcar 2%. Ce a determinat reducerea uneia dintre cele mai complicate dependenţe de importuri? Colapsul industriei.

Potrivit datelor livrate de Gazprom Export, braţul de ex­porturi de gaze al gigantului Gazprom, cel mai mare produ­că­tor de gaze la nivel global, anul trecut România a mai avut nevoie de numai 0,17 miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, cu aproape 50% mai puţin faţă de 2014.

La un consum de circa 10,8 miliarde de metri cubi, potrivit estimărilor ZF, rezultă că importurile de gaze din Rusia nu au mai avut nici măcar o pondere de 2% în acoperirea consumului intern, nivelul este aproape de necrezut dacă se compară cu cel atins în 2008 când ruşii asigurau circa un sfert din consum. De altfel, dintre toate ţările care importă gaze de la ruşi, România a avut cea mai puternică scădere a cantităţilor cumpărate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO