Companii

Bursa de Valori isi va dubla capitalizarea in doi ani, spune PwC

04.11.2004, 00:00 16

Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si valoarea tranzactiilor de pe piata vor creste semnificativ incepand din anul 2006, reprezentantii pietei asteptandu-se la doar la o crestere modesta a capitalizarii bursiere si a valorii tranzactiilor anul viitor.
In 2006 valoarea totala a companiilor listate pe piata ar urma sa fie aproape dubla fata de cea actuala, conform unui studiu al companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers, prezentat de reprezentantii BVB.
"In 2005 nu vedem o crestere semnificativa a indicatorilor Bursei. Insa din 2006 ne asteptam sa avem cresteri semnificative ale capitalizarii si a volumului" a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Bursei in cadrul "Forumului Pietei de Capital," organizat de Piata Financiara.
Cresterea capitalizarii se va datora in principal listarii unor companii cu capital de stat din domeniul energetic, care vor intra pe Bursa treptat incepand de anul viitor.
Transelectrica ar urma sa fie listata in trimestrul al doilea al anului 2005, urmata pana la finalul anului de doua din cele opt filiale ale Electrica: Transilvania Nord si Muntenia Nord.
In 2006 urmeaza sa fie listate Transgaz, Romgaz, Portul Constanta si Aeroportul Henri Coanda, conform unui program guvernamental de sprijinire a pietei de capital.  Alaturi de acestea, in urmatorii ani ar putea fi listate si celelalte sase filiale ale Electrica, potrivit lui Doru Voicu, directorul Directiei Privatizare din Electrica. "Pentru urmatorii ani, am prevazut niste exit-uri din societatile privatizate cu investitori strategici si, probabil, vor fi folosite din plin oportunitatile oferite de piata de capital. Cred ca va ajunge chiar Electrica listata la Bursa " declarat el.
Conform consilierului guvernamental Ion Popa, societatilor de brokeraj care vor intermedia ofertele de actiuni ale primelor companii listate in 2005 vor fi selectare pana la finalul acestui an.
In 2007, la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, capitalizarea totala a Bursei ar urma sa fie de trei ori mai mare decat acum.
 "Ne asteptam ca in 2007 capitalizarea sa atinga 16 miliarde de euro, iar valoarea anuala a tranzactiilor sa depaseasca un miliard de euro," a mai spus Oprescu.
Valorile prezentate de presedintele Bursei nu includ capitalizarea companiilor de pe RASDAQ, cu care Bursa urmeaza sa fuzioneze anul viitor. In prezent valoarea companiilor listate pe RASDAQ se ridica la 2 miliarde de euro.
Valoarea tranzactiilor de pe Bursa ,estimata de reprezentantii pietei, pentru 2007 este egala cu valoarea tranzactiilor pe care o inregistreaza intr-o luna  Bursa din Budapesta.  Valoarea lunara tranzactiilor de pe Bursa din Ungaria se ridica la un miliard de euro, in Cehia este de 1,5 miliarde de euro, iar in Polonia este de 2 miliarde de euro.
Valoarea totala a companiilor listate pe piata romaneasca  este asteptata sa atinga anul viitor 7 miliarde de euro fata de aproape 6 miliarde de euro in prezent, valoarea capitalizarii estimate pentru anul 2006 fiind de 11 miliarde de euro.
Valoarea tranzactiilor de pe Bursa, estimata pentru acest an, de 0,5 miliarde de euro reprezinta doar 8% din capitalizarea bursiera totala, nivel redus din cauza faptului ca o mare parte a actiunilor companiilor cotate se afla in proprietatea statului sau a actionarilor majoritari si practic nu sunt tranzactionabile de piata.
Valoarea anuala a tranzactiilor ar urma sa ajunga conform estimarilor PwC la 35% in anul 2009, cand capitalizarea bursiera, care se va ridica atunci la 20 miliarde de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO