Companii

Bursa de Mărfuri va monitoriza preţurile materiilor prime agricole: este primul pas pentru o bursă de cereale

Bursa de Mărfuri va monitoriza preţurile materiilor...

Autor: Gabriel Razi

03.10.2013, 00:06 218
Bursa Română de Mărfuri (BRM) va introduce în perioada următoare, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, un sistem de monitorizare a evoluţiei preţurilor pentru principalele materii prime agricole tranzacţionate pe piaţa locală. Acesta ar urma să fie primul pas făcut pentru dezvoltarea unei burse a cerealelor în România, a anun­ţat Septimiu Stoica, preşedintele BRM, într-un interviu acordat ZF.
 
„Încercăm să creăm premisele dezvoltării bursei de cereale. Primul pas este agregarea de informaţii la nivelul bursei, informaţii despre preţuri şi volum ca după aceea să creăm un indice care să reprezinte o referinţă în tranzacţiile făcute în piaţa fizică“, a spus Stoica.
 
Agricultura din România a pierdut contactul cu bursele de mărfuri încă din 1948, atunci când aceste pieţe au fost închise pe plan local. Acum piaţa cerealelor este una a tranzacţiilor fizice, piaţa fiind una de oligopson, în care câţiva jucători mari cumpără producţia de la un număr mare de vânzători.
 
În „colţul“, cumpărătorilor se află multinaţionale din tradingul agricol internaţional precum Cargill, Toepfer (ADM), Glencore sau Ameropa, iar vân­zătorii sunt cele câteva milioane de producători agricoli din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO