Companii

Bursa de la Sibiu va trece in curand de nivelul anticipat de PwC pentru 2010

21.10.2005, 18:16 25

Numarul de contracte tranzactionate la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) ar putea trece luna aceasta de 100.000 ca urmare a cresterii explozive inregistrate in ultima perioada. Valoarea era estimata a fi atinsa abia in anul 2010, potrivit unui studiu al companiei de consultanta Pricewaterhouse Coopers.

"In primele trei zile ale saptamanii pe piata de la Sibiu s-au tranzactionat aproape 30.000 de contracte futures si optiuni. Avem incredere ca vom atinge sau chiar vom depasi nivelul de 100.000 de contracte pe luna. In sedinta de marti a fost depasit volumul luat in calcul de PricewaterhouseCoopers (PwC) pentru anul 2010, tranzactionandu-se aproape 11.000 de contracte", a declarat Teodor Ancuta, presedintele BMFMS.

PwC este compania care a realizat studiul de evaluare al BMFMS in vederea fuziunii cu Bursa din Bucuresti. "Bazandu-ne pe aceste rezultate, estimarile pentru intreg anul au fost cuantificate la circa 500.000 de contracte, volum mai mare cu 50% fata de prognozele din raportul de evaluare al bursei", a adaugat Ancuta.

Comparativ, la Bursa de Marfuri din Budapesta se realizeaza in medie intre 2.500 si 3.500 de contracte zilnic in timp ce pe piata la termen din Grecia media contractelor realizate zilnic este de 15.000. Cea mai lichida piata la termen din sud - estul Europei este piata poloneza.

BMFMS se pregateste sa lanseze pe piata trei noi contracte futures, acestea urmand sa aiba ca suport actiunile societatilor Sicomed Bucuresti, SSIF Broker Cluj si Sinteza Oradea, listate la Bursa de Valori Bucuresti. In plus, Bursa de la Sibiu va introduce scadente la 9 si 12 luni pentru cele mai lichide sase contracte.

"Implementarea a trei actiuni noi, care se vor adauga celor 21 existente, si introducerea scadentelor la 9 si 12 luni pentru cele mai lichide titluri vor conduce implicit la cresterea numarului de contracte realizate", a spus Ancuta. "Cel mai probabil noile contracte vor putea fi tranzactionate incepand cu 1 ianuarie 2006", a precizat directorul adjunct al Bursei din Sibiu. Oficialii singurei piete din Romania pe care se tranzactioneaza instrumente financiare derivate analizeaza si posibilitatea lansarii optiunilor pe actiuni, in prezent pe piata existand doar optiuni pe contracte futures.

"Tranzactionarea optiunilor pe actiuni este mult mai simpla din puctul de vedere al investitorilor insa pentru aceasta trebuie sa avem o colaborare foarte stransa cu depozitarul. Probabil ca pe parcursul anului viitor vom lansa si optiuni pe actiuni insa de tip european, care nu necesita livrarea. In acest caz vom renunta la optiunile pe contracte futures", a spus Cipariu.

Una dintre problemele cu care se confrunta Bursa de la Sibiu este lipsa de la tranzactionare a unui indice bursier.

"Vrem sa introducem un contract pe BET insa indicele este proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB), asa ca nu depinde numai de noi", a spus Ancuta.

Este de asteptat ca indicele BET sa revina la tranzactionare pe platforma BMFMS tot in 2006, avand in vedere estimarile potrivit carora fuziunea dintre Bursa din Sibiu si societatea ce va rezulta din unificarea BVB cu Bursa Electronica Rasdaq se va realizat in primul semestru al anului viitor. "Adunarile Generale au hotarat ca cele doua piete sa fuzioneze. Noi ne dorim sa cream in Romania una dintre cele mai puternice piete bursiere din estul Europei. Daca totul decurge normal, unificarea s-ar putea realiza in primul trimestru al anului viitor insa asteptam si de la BVB aceeasi deschidere pe care o manifestam si noi", a spus Ancuta. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO