Companii

Burci a batut palma pentru divizia europeana a Trinity

Burci a batut palma pentru divizia europeana a Trinity

Compania controlata de omul de afaceri Cristian Burci va prelua trei firme romanesti, din care cea mai mare este Astra Vagoane Arad

01.08.2006, 19:44 21

Compania americana Trinity Industries a anuntat ieri ca a incheiat un acord definitiv de vanzare a diviziei sale europene din domeniul cailor ferate, care include fabrica de vagoane Astra Arad, catre firma International Railway Systems din Luxemburg, condusa de omul de afaceri Cristian Burci.
Oficialii Trinity au afirmat ca au decis sa vanda divizia europeana a companiei pentru a se putea concentra pe operatiunile din America de Nord, finalizarea tranzactiei urmand sa aiba loc in urmatoarele doua saptamani.
"Afacerea dezvoltata de Trinity in sectorul cailor ferate completeaza serviciile deja oferite de noi si ne permite sa ne imbunatatim capacitatile de ordin tehnic pe piata feroviara europeana. Prin aceasta tranzactie am aratat ca o companie din Romania poate deveni un lider european in acest sector", a afirmat Burci intr-un comunicat.
Cele doua parti nu au facut publice termenii tranzactiei.
ZF a relatat in urma cu doua saptamani despre existenta unor negocieri avansate dintre cele doua companii pentru vanzarea diviziei europene a Trinity.
Burci mai detine in Romania companiile Romvag Caracal si Meva Drobeta-Turnu Severin, care activeaza in domeniul productiei de vagoane de marfa si santierul naval Severnav Mehedinti.
"Cu toate ca piata europeana a dat semne de revenire in ultimele luni, am considerat ca este in interesul Trinity sa alocam mai multe resurse oportunitatilor din America de Nord. Suntem incantati de rezultatele noastre din America si vom continua sa ne concentram pe dezvoltarea afacerii in aceasta zona", a declarat in comunicat presedintele Trinity, Timothy Wallace.
In cadrul tranzactiei, compania controlata de omul de afaceri roman va prelua trei firme romanesti, din care cea mai mare este Astra Vagoane Arad, o fabrica din Cehia, doua din Slovacia, una din Elvetia si una din Marea Britanie. Cumparatorul va fi International Railway Services S.A. (IRS), companie romaneasca inregistrata in Luxemburg.
Impreuna, IRS si fabricile Trinity din Europa vor obtine in 2006 o cifra de afaceri cumulata estimata intre 350 si 400 de milioane de euro.
Trinity Industries, cu sediul in Dallas, este o companie cu activitati intr-un mare numar de sectoare industriale, printre care echipamente pentru cai ferate, constructii si energie. Trinity Industries are sediul central la Dallas si a obtinut anul trecut venituri de 2,9 miliarde de dolari.
Trinity a cumparat 70% din Astra Vagoane Arad in martie 1999, pentru suma de 50 mil. dolari si un angajament de investitii de inca 50 mil. dolari. Ulterior, americanii au mai investit 50 mil. dolari si au ajuns la o participatie de 97,9% din companie, ceea ce a dus totalul investitiilor americane la fabrica de vagoane din Arad la 150 mil. dolari (circa 120 mil. euro).
Astra Vagoane Arad a avut anul trecut o cifra de afaceri de 90,6 milioane de euro si un profit de 0,3 milioane de euro, in scadere fata de afacerile de 100,9 mil. euro si profitul de 1,6 mil. euro obtinute in 2004. Reducerea indicatorilor financiari ai fabricii a fost pusa pe seama productivitatii scazute si a comenzilor slabe de pe pietele externe.
Cristian Burci a detinut pana anul trecut postul de televiziune Prima TV, vandut firmei SBS Broadcasting. De asemenea, Burci controleaza firma de cuponing CuponPro si are afaceri in domeniul publicitatii.

martie 1999 - Trinity a cumparat 70% din Astra Vagoane Arad, pentru 50 mil. dolari si un angajament de investitii de inca 50 mil. dolari
150 mil. dolari (circa 120 mil. euro) - totalul investitiilor americane la fabrica de vagoane din Arad
90,6 mil. euro - cifra de afaceri a Astra Vagoane Arad in 2005, in scadere fata de afacerile de 100,9 mil. euro inregistrate in 2004
0,3 mil. euro - profitul Astra Vagoane Arad in 2005, comparativ cu 1,6 mil. euro, cat a fost profitul in anul 2004

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO