Companii

Burcea: Cash-flow-ul companiei este la „limită“

23.08.2010, 23:49 49

Omul de afaceri Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turismParalela 45, una dintre primele zece agenţii de pe piaţaromânească, spune că singurele investiţii pe care le-a realizatpână acum au constat în extinderea reţelei de distribuţie, prindeschiderea a patru agenţii de turism în ţară, dintre care două înfranciză.
"Suntem în stand-by cu investiţiile. În situaţia actuală de piaţănu poţi şti ce se va întâmpla mâine din cauza fluctuaţiilor care auloc în economie, de aceea am decis să investim doar în reţeaua deagenţii", a declarat Alin Burcea.
Anul trecut agenţia a avut afaceri de 10,1 milioane de euro şi unprofit de 540.000 de euro, potrivit datelor de la RegistrulComerţului. În primele şase luni ale anului, agenţia de turism aavut afaceri în creştere cu 14,4% în euro pe fondul majorăriicererii pentru pachetele de vacanţă în străinătate, potrivit omuluide afaceri. El nu a precizat valoarea absolută a cifrei deafaceri.
Pe piaţa agenţiilor de turism, estimată la 500 mil. euro anultrecut, Paralela 45 concurează cu Happy Tour, companie al căreipachet de acţiuni este deţinut de fondul de investiţii spaniol GED,cu Eximtur, controlată de familia Morariu, dar şi cu Aerotravel şiMarshal Turism.
Paralela 45 Turism operează în prezent 12 unităţi proprii şi 27 deagenţii de turism în franciză în toată ţara. Anul acesta au fostdeschise unităţi în Roman, Buzău, Bucureşti şi Craiova, investiţiaîntr-o agenţie de turism fiind de 15.000 de euro, potrivit lui AlinBurcea.
"Acordăm o importanţă majoră reţelei de distribuţie, formată din1.130 de agenţii revânzătoare. În ciuda faptului că turismul interna fost afectat anul acesta, Paralela 45 a reuşit să înregistrezecreştere în primul semestru datorită cererii pentru destinaţiiexterne", a precizat Burcea, care mai deţine câteva businessuri şiîn industria ospitalităţii, fiind proprietarul hotelului Residencede pe litoral şi al hotelului Stil din Bucureşti.
Burcea mai adaugă că din cauza scăderii puterii de cumpărare,ritmul de creştere al vânzărilor se va diminua până la sfârşitulanului.
"Mă interesează să atrag un touroperator mare care să intre înacţionariatul companiei Paralela 45 şi care să ajute la dezvoltareacompaniei. Am avut discuţii cu mari touroperatori străini, dardeocamdată nu s-a concretizat nimic", a spus Burcea, careprecizează că în prezent cash-flow-ul companiei este la"limită".
Pentru a face rost de bani, omul de afaceri a scos la vânzare anultrecut hotelul de patru stele Stil din Bucureşti, cu o capacitatede 30 de camere, pentru 3,8 milioane de euro, nivel apropiat cu cella care a fost achiziţionat în 2007.
"Nu am reuşit să vând hotelul pentru că nu m-am înţeles la preţ cucumpărătorii. Având în vedere că nu este o perioadă potrivită, nuam făcut o fixaţie din a vinde".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO