Companii

Bugetul se face greu: Premierul Florin Cîţu le cere ministerelor să reducă din cheltuieli. ”Aştept să văd reforme care vin, dacă nu, vom forţa aceste reforme prin limitele din buget. Nu mai aruncăm bani buni în companii de stat care doar fac pierderi şi din care câştigă doar şmecherii”

Bugetul se face greu: Premierul Florin Cîţu le cere...

Autor: Roxana Rosu

01.02.2021, 12:21 960

Bugetul pe 2021 nu va fi adoptat în următoarea şedinţă de guvern, de marţi, a declarat, luni, premierul Florin Cîţu, care a subliniat că aşteaptă ca ministerele să vină cu planuri de reducere a cheltuielilor şi de reformă, altfel va forţa anumite reforme prin intermediul limitelor din buget.

Practic, Guvernul încearcă să găsească soluţii pentru a reduce deficitul bugetar, care a sărit anul trecut la peste 9%, ţinta pentru 2021 fiind de 7%.

„Bugetul pentru 2021 întârzie puţin pentru că eu am cerut un lucru foarte important şi nu dau înapoi de la acest lucru: subvenţiile sau cheltuielile care se duc din anumite sectoare în sectorul public anul acesta trebuie să fie legate de reformă. E foarte clar: nu se duce niciun ban către niciun sector dacă nu văd aceste reforme. Aştept să văd reforme care vin, vom forţa aceste reforme dacă nu, prin limitele din buget, dar 2021 este anul reformelor”.

Cîţu a atras atenţia că foarte mulţi bani se duc în sectorul public şi trebuie evaluat şi nivelul de performanţă al oamenilor.

În plus, premierul a spus că nu se vor mai duce bani la companiile de stat cu pierderi dacă aceştea nu vin cu programe de reformă şi dacă nu vor arăta ca revin pe profit.

”Dacă nu facem acest lucru vom continua să aruncăm bani buni în companii de stat care doar fac pierderi şi vor câştiga doar şmecherii. Acest lucru se opreşte, ajunge, nu se va mai întâmpla în perioada următoare şi banii se vor ducea doar în companii care vor arăta programe de reformă şi vor arăta că vor veni pe profit. Dacă nu avem aşa ceva, acele companii nu vor mai exista”, a spus Cîţu.

Ce a mai declarat Florin Cîţu:

  • Bugetul întârzie puţin, adică nu va fi adoptat mâine (marţi – n.r.) în şedinţa de guvern. S-ar putea să fie adoptat săptămâna aceasta sau în prima zi a săptămânii viitoare. Dar nu mâine.
  • Oamenii din sectorul public trebuie să îşi facă treaba pentru care au fost angajaţi. Vor exista criterii de performanţă
  • Mulţi bani se duc în sănătate, 65 miliarde lei anul trecut, dar trebuie să vedem cum sunt cheltuiţi si dacă sunt cheltuiţi eficient. Dar nu e vorba doar de sănătate. În tot sectorul public se duc foarte mulţi bani. Doar pe salarii anul trecut au fost 110 miliarde lei. Să vedem dacă există şi performanţă.
  • Miniştrii trebuie să vină cu un plan de reducere de cheltuieli pentru acest buget. Le-am cerut asta în urmă cu 2-3 săptămâni.
  • In 2020 am stabilizat economia, vor fi date foarte bune despre evoluţia economiei, peşte aşteptări. Iar 2021 este anul reformelor. Pentru CE trebuie să prezentăm şi bugetul pe 2022.
  • Pensiile vor fi mai mari decât în 2020. Cheltuielile pentru plata pensiilor sunt mai mari cu 9 miliarde lei în acest an, deci 1% din PIB. Trebuie să găsim aceşti bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO