Companii

Buget Socep: profitul va bate pasul pe loc

05.04.2006, 00:00 9

Operatorul portuar Socep Constanta si-a bugetat pentru acest an un profit brut de trei milioane de lei (sub un milion de euro), doar cu putin peste profitul realizat anul trecut in conditiile in care societatea continua sa resimta negativ tendinta de apreciere a leului fata de dolar si euro, potrivit conducerii companiei.

Veniturile totale ale companiei sunt estimate pentru acest an la 42 mil. lei (12 mil. euro la un curs de 3,5 lei/euro - n.red.), in scadere cu 3,6% fata de veniturile obtinute in 2005. Conducerea Socep spera astfel sa obtina un profit in usoara crestere pe fondul reducerii cheltuielilor, care ar urma sa atinga 32 mil. lei (9,1 mil. euro), in scadere cu 4,5% comparativ cu situatia de anul trecut.

Oficialii societatii estimeaza ca operatorul portuar va realiza in acest an o cifra de afaceri similara celei din 2005, de 42 mil. lei.

"Estimarile sunt realiste in contextul evolutiei cursurilor dolar/leu si euro/leu. Atata timp cat evolutia principalelor valute fata de leu este favorabila leului, e clar ca exporturile vor deveni din ce in ce mai scumpe si ca atare se vor diminua. In acelasi timp, evolutia pretului energiei si in special al gazului ridica o serie de probleme producatorilor din industrie si mai ales celor din industria chimica", a precizat Petrica Valcu, directorul general al Socep.

Producatorii din industria chimica sunt unii dintre principalii clienti ai companiei, aproximativ un sfert din volumul de marfuri care a tranzitat anul trecut terminalul Socep provenind de la acestia.

Socep este listata la Bursa de Valori, capitalizarea bursiera a societatii fiind de 21,5 mil. euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO