Companii

Buffett vrea o pozitie semnificativa pe piata asigurarilor din sectorul aviatiei

27.11.2002, 00:00 9

Berkshire Hathaway, compania investitorului american Warren Buffett, negociaza achizitionarea celei mai mari companii de asigurari din sectorul aviatiei, Global Aerospace Underwriting Managers (GAUM).
GAUM este detinuta de Aviva, cea mai mare companie britanica de asigurari, si de Royal & Sun Alliance, a doua mare companie britanica de asigurari, care au anuntat recent un program de restructurari radicale si disponibilizari.
In cazul incheierii cu succes a tranzactiei, Buffett ar detine o noua pozitie semnificativa pe piata asigurarilor din sectorul aviatiei, ale carei prime au inregistrat cresteri foarte mari de la evenimentele din 11 septembrie.
Anul acesta, Warren Buffet si-a majorat pachetul de actiuni detinut in compania Lloyd's din Londra, centru al pietei globale de asigurari de aviatie.
GAUM, care detine birouri in Londra si Statele Unite, nu a dezvaluit volumul primelor pe care le administreaza. Aceasta a incheiat contracte de asigurare cu majoritatea liniilor aeriene internationale si cu principalii producatori, Boeing si Airbus.
Pe langa agentia de administrare a GAUM, Aviva si TRSA mai detin impreuna un pachet de 28% din fondul comun de asigurari al organizatiei.
Converium, compania de reasigurare care s-a desprins recent de Zurich Financial Services, detine 9% din acest pool, ca si Munich Re, cea mai mare companie de reasigurare din lume. Chubb si CAN, companiile americane de asigurare, detin cate 5%.
Tokyo Marine, compania japoneza de asigurari, detine 9% din pool, iar Mitsui Marine 6,75%.
Compania de asigurari si investitii detinuta de Buffett a fost una dintre cele mai agresive din punct de vedere al achizitiilor in ultimele 18 luni, profitand de preturile reduse pentru a lansa oferte pentru o serie de companii mai mici din cadrul acestei industrii.
In ultima luna, Berkshire a devenit principala candidata in cursa pentru achizitionarea companiei Employers Reinsurance (ERC), o filiala a General Electric. Nici una dintre cele doua companii nu a dorit sa comenteze asupra rapoartelor conform carora Berkshire ar fi lansat o oferta initiala in valoare de mai putin de 8 miliarde de dolari.
Saptamana trecuta, General Electric a fost obligata sa-si reduca previziunile legate de profitul pe anul 2002, dupa plasarea unei contributii de 1,8 miliarde de dolari in cadrul ERC. Aceasta decizie ar putea inlesni vanzarea diviziei, conform analistilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO