Companii

Bucataria Electrolux: frigidere si aspiratoare in Ungaria, aragazuri in Romania

21.08.2001, 00:00 959



Diferenta intre economiile Ungariei si Romaniei se vede in primul rand in decalajul intrarii marilor companii multinationale. Electrolux, cel mai mare producator de electrocasnice din lume, a investit in Ungaria in 1992, iar cinci mai tarziu a ajuns si in Romania, prin preluarea fabricii de aragazuri Samus de la Satu Mare. Insa daca n-au venit ei, ne-am dus noi in intampinarea lor: seful fabricii Electrolux din Ungaria este un roman.

Fabrica de frigidere de la Lehel are o lunga traditie in Ungaria, fiind varianta locala a producatorului roman Arctic. Compania s-a infiintat acum 42 de ani, si se spune despre ea ca nu a inregistrat niciodata pierderi.

Daca inainte de privatizarea din 1992 Lehel producea cu cei 5000 de angajati 450.000 de unitati, din care obtinea o cifra de afaceri de 12 miliarde de forinti, in prezent, numarul angajatilor este de 4.200, productia este de 2,8 milioane unitati (includem aici si celelalte tipuri de produse care se obtin aici, precum aspiratoare), iar cifra de afaceri a crescut la 80 de miliarde de forinti (285 de milioane de dolari). Investitiile totale au fost de aproape 30 de miliarde de forinti (aproape 11 milioane dolari).

In Romania, Electrolux este prezent de la sfarsitul anului 1995, iar din 1997 este actionar majoritar al fabricii de aragazuri Samus de la Satu Mare. Electrolux are aproape 1300 de angajati, daca includem aici si salariatii care activeaza in cadrul diviziei de vanzari de la Bucuresti.

Anul trecut Electrolux a realizat o cifra de afaceri de peste 50 de milioane de dolari. Investitiile totale efectuate pana in prezent in cadrul Samus au depasit 2,7 milioane dolari, fiind orientate in principal spre retehnologizare, protectia mediului, productie, logistica si resurse umane.



Productia se muta unde salariile sunt mai mici

In 1992, Lehel a fost scoasa la privatizare, fiind cumparata de grupul suedez Electrolux. Acesta a beneficiat si de facilitati fiscale din partea statului maghiar, schema fiind asa numita "40-60", in sensul ca in primii 5 ani de activitate compania urma sa plateasca impozite doar pentru 40% din suma impozabila, iar in urmatorii 5 ani plafonul crestea la 60%.

De-a lungul timpului insa, numarul angajatilor a fost semnificativ redus pana in jurul a 2.000, pentru ca apoi sa ajunga la nivelul din prezent.

Investitiile companiei au fost de 16 miliarde de foriti in perioada 1991-1998, iar in 1999-2000 a fost de 12 miliarde de forinti (8 si 4), pentru ca anul acesta sa fie estimat un nivel de 6 miliarde de forinti.

In anii care au urmat privatizarii, echipamente de productie si chiar intreaga productie a fost transferata la fabrica din Jaszbereny din 8 tari, printre care Danemarca, Italia.

In prezent Jaszbereny a ajuns cea mai mare facilitate de productie din Europa Centrala si de Est. Productia companiei este in prezent de 2,8 milioane de produse, din care peste 97% merg la export.

In prezent, Electrolux produce in Ungaria echipamente frigorifice si aparatura electrocasnica mica (in special aspiratoare).Cea mai mare componenta a complexului din Jaszbereny, cea de echipamente frigorifice, a fost in anul 1998 distrusa complet, pentru a fi apoi reconstruita din temelii in numai 9 luni de zile. In prezent liniile de productie din cadrul fabricii asambleaza 1,2 milioane de frigidere.

Procesul de producere a unui frigider dureaza intre 2 si 4 ore, iar linia de productie lucreaza in flux continuu. La fiecare doua minute iese de pe linia de productie un nou frigider.

Potrivit oficialilor maghiari, perioada din primavara pana spre sfarsitul toamnei este cea intensa pentru activitatea de productie, in sensul ca se lucreaza in trei schimburi. Chiar si inainte de foc aproape 12% din productia de echipamente frigorifice a Electrolux era obtinuta la Jaszerbeny. Dupa retehnologizare aceasta proportie a crescut la 15%.

Tot in cadrul complexului exista si o facilitate de productie a aspiratoarelor, cu trei linii de fabricatie, care are pentru acest an un plan de productie de 1 milion de unitati, procesul de fabricatie avand o durata estimata intre 40 si 80 de minute, in functie de complexitate.

La fabrica din Satu Mare Electrolux produce aragazuri Zanussi si alte marci ale grupului. Capacitatea de productie a a fabricii este de aproape 300.000 de aragazuri, din care cea mai mare parte (70%) merg la export. Exporturile unitatii de productie se indreapta in special catre Franta, Italia si Spania, in ultima perioada crescand ponderea exporturilor in tarile din Est, precum Polonia si Ungaria.



Ungaria, fan Electrolux

Cota de piata a Electrolux pe piata de produse electrocasnice din Ungaria este, potrivit oficialilor, de 45-50%, pe o piata estimata la 8-900.000 de unitati anual, la o populatie in jurul a zece milioane de locuitori. Pentru comparatie piata romaneasca de electrocasnice este situata la 6-700.000 de unitati, la o populatie mai mult decat dubla comparativ cu cea a Ungariei.

Sectorul de frigidere si echipamente frigorifice reprezinta segnmentul de piata cu cea mai puternica prezenta a Electrolux, cota de piata fiind de 70%, iar piata fiind estimata la 300.000 de unitati.

Pe segmentul "hot" (a masinilor si echipamentelor de gatit) cota de piata a grupului este de 17%, iar in segmentul "wet" (masini de spalat) compania detine un sfert din piata.

In Romania, pozitia pe piata a Electrolux este puternica, desi nu la nivelul p ecare compania il inregistreaza in Ungaria. Cea mai puternica prezenta este in segmentul de echipamente de gatit, estimata la 140.000 de unitati, unde Electrolux detine pozitia de lider.

Compania are insa o prezenta importanta si pe segmentele pozitia de lideri pentru majoritatea produselor electrocasnice (masini de gatit, masini de spalat vase, electrocasnice mici -aspiratoare si echipamente de "home-comfort".



"Buy-back" si pentru frigidere

Impreuna cu guvernul maghiar (Ministerul Mediului a participat cu 30% din investitii) Electrolux a realizat unica fabrica de colectare si reciclare a produselor frigorifice vechi. In 1998 numarul de produse reciclate a fost de 50.000 de unitati, in 1999 de aproape 70.000, iar anul trecut numarul acestora a crescut la aproape 80.000.

Acest sistem, denumit "buy-back" este folosit in toata lumea si consta in urmatorul procedeu: clientul vine cu un produs vechi (indiferent daca acesta este Electrolux sau nu), care este distrus ecologic, iar in locul acestuia primeste un voucher, valabil in cazul achizitionarii unui nou produs.

In cazul fabricii de la Torokszentmiklos, clientul poate primi intre 4-5.000 de forinti, in functie de starea frigiderului. Pentru cele in stare foarte buna clientul poate primi pana la 10.000 de forinti.



aeful electolux din Ungaria, un roman

Janos Takacs, directorul general al Eletrolux Lehel, s-a nascut in Romania, in 1960 la Sibiu. Pregatirea profesionala a acestuia include Academia de Studii Economice din Cluj. Iata povestea lui:

"1990- Am emigrat in Ungaria, iar primul lucru pe care l-am facut a fost vizita la serviciul de forte de munca si acolo mi-au dat un teanc de hartii, cu potentiale locuri de munca. Cum acestea erau toate foarte prost platite, am facut primul pas si le-am rupt.

A urmat al doilea pas: mi-am luat un ziar numai cu anunturi, si m-am interesat de mai multe din locurile de munca pe care le-am gasit acolo.

Unul dintre interviuri a fost pentru compania americana General Electric, care achizitionase Tungsram. M-am prezentat la interviu cu plete si in blugi, caci acestea erau singurele haine pe care le aveam.

Am avut noroc ca intr-o societate unde limba rusa era oarecum a doua limba oficiala in stat, eu cunosteam destul de bine limba engleza, astfel ca in momentul angajarii mele la Tungsram eram printre singurii vorbitori de limba engleza la un nivel inteligibil. Au urmat o serie de specializari in Ungaria si America, astfel ca ziua munceam, iar noaptea invatam pentru cele doua cursuri postuniversitare pe care le faceam ( in America, platit de General Electric si unul in Ungaria)

1993 - O alta etapa in activitatea mea profesionala a fost in cadrul filialei maghiare a celebrei IBM unde, desi activitatea era intr-o faza incipienta, aveam mai multe responsabilitati si putere de decizie, deoarece lucram ca director economic.

1995 - Din acest an am lucrat pentru o companie care activa in domeniul bauturilor alcoolice (South American Breweries - SAB - prezenta si in Romania prin marcile Ursus si Timisoreana), unde am realizat fuziunea a doua fabrici

1997 - A inceput activitatea mea la Electrolux, unde in prezent detin funtia de manager general. Din 1999 sunt si membru al consiliului de administratie al Electrolux Romania Holding.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO