Companii

BT Capital Partners şi Veridio: Serviciile de curierat şi firmele din online au proiecţii foarte bune. Dacă ne vom adapta la realităţile economice, este posibil să ne întâlnim şi anul viitor să discutăm de o nouă creştere

BT Capital Partners şi Veridio: Serviciile de curierat...
19.11.2021, 00:06 360

Catalogul celor mai valoroase 100 de companii din economie a fost realizat, încă de la prima ediţie, în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners, denumită în prezent BT Capital Partners În ultimii trei ani, şi firma de evaluare Veridio a fost partener al ZF în realizarea acestui catalog Şerban Dumitrescu, senior associate BT Capital Partners, şi Adrian Vascu, partener Veridio, au vorbit, la Gala ZF din acest an, despre metodologia din spatele acestui clasament şi despre sectoarele care prezintă potenţial de dezvoltare în perioada următoare.

În 2021, cele mai valoroase zece companii din economie sunt evaluate la peste  56 mld. euro, faţă de 33,8 mld. euro în 2020, o creştere de peste 64%, potrivit calculelor realizate de ZF, în parteneriat cu BT Capital Partners şi compania de evaluare şi consultanţă Veridio.

Şerban Dumitrescu, senior associate, BT Capital Partners

Noi avem un exerciţiu foarte complex de făcut, având în vedere că ne sunt puse la dispoziţie două seturi de date: primele 300 de companii din România, după cifra de afaceri şi apoi, primele 300, după profitul net. De acolo, începe sortarea pe care o facem noi şi în funcţie de rezultatele din anii trecuţi, dar, în principal, după evoluţia pe care companiile au avut-o în contextul macroeconomic şi microeconomic în ultimele 12 luni.

Ne uităm la sectorul de activitate şi la perspective. Evaluarea se face în felul următor: se ia un indicator specific industriei - EBITDA, vânzările sau profitul net -, căruia i se aplică un multiplu, care este estimat în funcţie de diverşi factori macro şi microeconomici.

Rata de creştere a companiei, gradul de profitabilitate şi contextul macroeconomic sunt factori foarte importanţi.

Companiile din online prezintă potenţial de creştere sustenabilă pe termen lung mult mai mare decât alte companii, iar acest lucru afectează automat multiplul aplicat indicatorului pe care îl alegem în funcţie de caz. Ne uităm şi la serviciile de curierat, care au proiecţie foarte bună estimată pentru următorii ani.

 

Adrian Vascu, partener, Veridio

Băncile din top 10 s-au păstrat ca denumire şi ca ordine cu cele de anul trecut. La bănci, plecăm de la situaţiile financiare. Pentru cele nelistate, discutăm de 31 decembrie 2020, iar pentru cele listate, am luat cursul de schimb cel mai actual înainte de finalizarea topului.

Indicatorul de bază a fost Price to Book Value, specific în zona bancară, după care am identificat multiplul aferent în funcţie de mai mulţi factori.

Ne-am uitat în Europa şi în SUA la ce se întâmplă cu multiplii. Ne-am dat seama că suntem unde trebuie, adică între cele două categorii -­ sub America, dar puţin peste Europa ñ, apropo de potenţialul de creştere din România.

O primă explicaţie pentru rezultatele băncilor şi pentru creşterile semnificative ale valorilor din acest an, în ciuda contextului pandemic, a fost faptul că am avut creştere economică, iar modul în care băncile reacţionează şi funcţionează este unul prociclic.

l Dacă ne uităm la lichiditatea din piaţă, la investitorii care deţin lichidităţi şi la oportunităţile de a investi în România şi la emitenţii care sunt pe BVB, înţelegem că sistemul bancar, pentru băncile listate, a fost unul atractiv şi asta explică creşterea.

l Dacă vom continua creşterea economică, dacă inflaţia va scădea, dacă vom termina cu această instabilitate pe care o avem la nivel politic şi dacă se va crea un climat care ne va permite să fim atenţi la ce se întâmplă în Europa şi să ne adaptăm cu economia noastră la realităţile lui 2022, este posibil să ne întâlnim şi anul viitor să discutăm de o nouă creştere

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO