Companii

Brokerii s-au batut pe actiunile Bursei de la Sibiu in speranta fuziunii

06.10.2005, 18:51 38

Brokerii actionari ai Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS) au suprasubscris de doua ori o emisiune de actiuni a pietei in speranta ca vor avea o cota mai mare in viitoarea piata consolidata de capital care va rezulta din fuziunea Bursei de Valori Bucuresti, a Bursei Electronice RASDAQ si a pietei din Sibiu.

Majorarea s-a realizat prin emiterea a 4.280 de actiuni noi cu valoarea nominala se 200 de lei noi.

Actiunile au fost oferite intr-o prima faza actionarilor existenti direct proportional cu detinerile, iar in a doua faza actionarii existenti puteau subscrie oricate actiuni.

In faza a treia, la care pana la urma nu s-a mai ajuns, putea participa orice societate de brokeraj, dar actiunile ar fi urmat sa fie vandute cu 350 lei/actiune.

Actionarii care nu sunt autorizati ca societati de brokeraj nu au participat decat in mica masura la majorare, in conditiile in care conform statutului Bursei de la Bucuresti, la actionariatul acesteia nu poate participa decat societati de brokeraj.

Cel mai mare aport de capital a fost adus de HTI Valori Mobiliare, care a cumparat in primele doua faze ale majorarii 1.350 de actiuni, in valoare de aproximativ 80.000 de euro, in conditiile in care subscisese un numar de actiuni de aproape doua ori mai mare. In urma majorarii HTI a ajuns la o cota de 16% din actiunile BMFMS.

"Credem intr-o dezvoltare cel putin la fel de accelerata a pietei futures comparativ cu cea de actiuni. Pe de alta parte, mizam pe fuziunea pietei de la Sibiu si a celei de la Bucuresti in masura in care aceasta se va dovedi rentabila pentru actionarii ambelor piete", spune Daniel Tepes, directorul general si principalul actionar al HT Securities.

El mai crede ca in cazul in care cele doua piete nu vor fuziona nu este plauzibila existenta a doua piete futures, una la Bucuresti si alta la Sibiu.

"Cred ca este exclusa ideea unor piete competitive in Romania", spune el. Bursa de Valori Bucuresti studiaza de mai mult timp posibilitatea de a deschide o piata futures, principala optiune fiind in acest moment fuziunea cu bursa din Sibiu.

Alte pachete mai mari de actiuni au fost subscrise de SSIF Broker Cluj-Napoca, Prime Transaction si Swiss Capital, toate trei societati de brokeraj pe pietele de la Bucuresti.

Inainte de majorarea de capital BMFMS impreuna cu Casa Romana de Compensatie, parte integranta a sistemului de tranzactionare al pietei, au fost evaluate la 3,4 milioane de euro de firma de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Valoarea Casei Romane de Compensatie, organismul care se ocupa cu gestionarea riscului participantilor pe piata din Sibiu, este de 2,35 milioane de euro, conform PwC, in timp ce valoarea Bursei din Sibiu se ridica la 1,05 milioane de euro.

Bursa de Valori Bucuresti a fost evaluata anul trecut la 16 milioane de euro tot de catre PwC.

BMFMS a fost infiintata in decembrie 1994, avand atunci 11 actionari. Investitia initiala s-a ridicat la aproximativ 200.000 de dolari. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO