Companii

Brokerii, intre responsabilitatea fata de clienti si tentatia propriilor investitii pe piata de capital

29.11.2005, 14:45 67

Problemele de etica in activitatea caselor de brokeraj nu sunt vorbe goale. Ce solutii de management exista pentru a separa activitatea pe care o deruleaza brokerii in interes propriu de cea realizata in beneficiul clientilor?

"Mai important decat consultanTa pe care o primesc este sa stiu ca brokerul cu care lucrez este unul corect. Normal, as prefera ca de fiecare data sfaturile pe care mi le da sa fie in linie cu ce se va intampla pe piata, dar cum aceasta este imposibil, sunt multumit si daca imi introduce ordinele de tranzactionare atunci cand ii spun, si nu atunci cand isi aminteste el si in general daca imi arata ca este interesat si de situatia investitiilor mele, si nu doar de dezvoltarea propriului portofoliu."

Aceasta este una din declaratiile destul de des intalnite in randul investitorilor activi pe piata de capital, mai ales ca brokerii se afla deseori in fata unei tentatii puternice de a acorda o atentie mai mare propriilor investitii decat celor ale clientilor.

Intr-o lume in care conflictul de interese apare in fiecare zi, iar tentatia unor castiguri usoare, dar la limita legalitatii, e mare, diferenta pe termen lung dintre o casa de brokeraj si alta se face la nivelul relatiei personale dintre broker si investitor, si nu la cateva sutimi de procent la comisionul de tranzactionare. Peste tot in lume s-a ajuns sa se impuna unele restrictii in ceea ce priveste activitatea de la "serviciu" a brokerilor. Aceste reguli tin uneori intr-o masura importanta si de un anumit cod de etica, existent de altfel nu doar in cadrul caselor de brokeraj.

In Romania, problema impunerii unor coduri etice, care sa stabileasca pentru brokeri reglementari suplimentare fata de cele legale este inca la inceput, mai ales pentru a preintampina aparitia unor scandaluri legate de cei care nu respecta interesele clientilor.

Unele dintre cele mai simple reguli de etica se refera la modul in care brokerii isi trateaza propriile investitii. Un broker care primeste un ordin mare de cumparare de la un client, de exemplu, poate intui ca respectivele actiuni vor creste, iar a cumpara inaintea clientului poate reprezenta o oportunitate de castig. Aceasta practica nu este interzisa numai de codurile etice, ci si de lege. Pentru ca brokerii sa se concentreze mai mult asupra clientilor decat asupra propriei activitati de la bursa, unele societati de brokeraj impun anumite restrictii acestora in ceea ce priveste operatiunile pe care le pot derula pe piata in cont propriu.

"Brokerii de la societatea noastra nu au voie sa faca pentru conturile lor proprii intraday-uri (sa cumpere si apoi sa vanda aceleasi actiuni pe parcursul unei zile - n. red.) si in general tranzactii speculative, pe termen scurt. Doar operatiuni pe termen mediu si lung", sustine Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction. Reguli asemanatoare sunt impuse, intr-o forma sau alta, si de alte case de brokeraj.

Prime Transaction, deruleaza tranzactii inclusiv pe cont propriu, iar Brendea spune ca, in acest context, firma evita sa investeasca pe titlurile pe care exista predominant ordine ale clientilor.

SSIF Broker Cluj, o societate de brokeraj care in mod constant a raportat castiguri de circa trei ori mai ridicate din speculatiile pe care le face pe piata de capital decat din comisioanele incasate de la clienti, spune ca respectarea reglementarilor in vigoare este esentiala, iar in caz de abateri brokerii se confrunta cu desfacerea contractului de munca. In pofida regulamentelor existente, una din nemultumirile exprimate de investitori este legata de exemplu de ordinea in care uneori sunt introduse ordinele in sistemul de tranzactionare al bursei.

"In acest caz este simplu pentru ca nu trebuie decat sa respectam reglementarile in vigoare. Conform acestora, fiecare client primeste un cod dupa tipul de cont pe care-l deschide si in functie de acesta se stabilesc prioritatile pentru introducerea ordinelor de tranzactionare. La acelasi pret al ordinului, in primul rand au prioritate clientii, apoi investitorii institutionali, apoi contul de house (portofoliul societatii de brokeraj - n. red.), angajatii, iar pe al cincilea loc se afla insiderii (investitorii care au acces la informatii privilegiate la societatea unde cumpara actiuni - n. red.). Nici mie nu mi se introduce un ordin inaintea unui alt client persoana fizica", mentioneaza Petru Prunea, presedintele SSIF Broker.

"De asemenea pentru a ne asigura ca brokerii de la noi sunt interesati sa ofere servicii cat mai bune clientilor, verificam la fiecare luna situatia tranzactionarii pe fiecare client pentru a vedea daca acela a avut de castigat sau nu in urma operatiunilor derulate in acea perioada de timp. Vrem sa vedem daca brokerul cu care lucreaza acel client a facut tranzactii cu scopul de a aduce intr-adevar un castig investitorului sau a facut tranzactii doar pentru a incasa comisioane mai multe", a mai precizat Prunea.

Unii dintre brokerii care au experienta si pe piata din SUA spun ca totusi regulile care se impun brokerilor de la noi sunt mult mai flexibile. "In Romania, de fapt, regulile sunt mai inflexibile acolo unde nu trebuie sa fie si sunt mai flexibile unde ar trebui sa fie inflexibile", spune Dana - Mirela Ionescu, presedintele societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.

"De exemplu, la noi exista aceasta inflexibilitate in ceea ce priveste modul de alocare a actiunilor. Nu se lasa la latitudinea completa a investment banker-ului sau la cea a book runner-ului (cel care pregateste structura si practic intregul proces al unei emisiuni de actiuni sau obligatiuni - n.red.) alocarea intre investitori. La noi trebuie sa ai o formula dinainte stabilita, dar in Statele Unite, book-ul este inchis, nu-l vede nimeni, iar la sfarsitul perioadei de subscriere se decide cui sa se aloce actiunile in functie de tipul de investitori", spune Ionescu. In ceea ce priveste partea unde pe piata de la noi se da dovada de o mai mare flexibilitate, ea a spus: "Pe partea de monitorizare a pietei".

Presedintele Raiffeisen Capital & Investment mai spune totodata ca unele din regulile impuse brokerilor de la noi sunt reglementate in mod expres in SUA. Astfel, brokerilor de pe piata americana le este interzis sa faca intraday-uri si de asemenea brokerii nu au voie sa vanda actiunile cumparate cel putin o luna de la data achizitiei.

O alta problema care ii nemultumeste pe unii dintre investitorii de la noi este ca timpul pe care-l aloca brokerii clientilor difera de la caz la caz, in defavoarea bineinteles a investitorilor cu portofolii mici.

"Totusi, daca ne gandim, situatia aceasta este normala. Investitorii mari au mai multe pozitii deschise, au sume mai mari investite si prin aceasta e firesc ca acestia sa ocupe mai mult timp din timpul brokerilor", spune Prunea.

Chiar daca poate in toate codurile interne de etica ale societatilor de brokeraj de la noi se gasesc aprecieri de genul " salariatii trebuie sa indeplineasca cu profesionalism, loialitate, corectitudine si in mod constiincios sarcinile de serviciu, sa respecte legile si sa puna interesul clientului mai presus de cel propriu si al societatii de brokeraj", in fapt se intampla uneori ca in realitate acestea sa ramana doar vorbe frumoase.

Ceea ce conteaza totusi este faptul ca tot mai multi brokeri inteleg ca de corectitudinea modului in care-si trateaza clientii depind pana la urma si banii pe care-i vor castiga la serviciu. Iar majoritatea stiu ca in final nu conteaza numai cati bani faci, ci si cum ii faci.

catalin.ciocan@zf.ro



Cum se intampla afara

@ Majoritatea caselor straine de brokeraj impun propriilor angajati coduri de etica pentru a evita aparitia conflictelor de interese si a stabili regulile, in afara de cele legale, pe care brokerii sau analistii trebuie sa le respecte, pentru a nu prejudicia interesele clientilor.

@ Pe langa codurile de etica impuse de casele de brokeraj sau societatile de management ale fondurilor de investitii exista si coduri de etica la care brokerii care primesc anumite certificari profesionale trebuie sa le respecte. Unul din exemple este codul de etica al CFA Institute, organismul care acorda certificarea CFA (Chartered Financial Analyst).

@ De la inceputul anului viitor, de exemplu, toti detinatorii certificatelor CFA, dar si candidatii pentru aceasta certificare va trebui sa respecte un nou cod de etica, si mai strict decat vechiul cod, care in esenta incearca sa impuna unele noi reguli de conduita profesionala tocmai pentru ca, in consultanta pe care o ofera sau in modul in care deruleaza tranzactiile, analistii sa puna interesele clientilor mai presus de cele personale sau ale companiei sale.

@ O prima diferenta semnificativa reiese chiar din modul in care principiile exprimate in acest cod sunt transmise. Daca in codul actual se folosesc expresii de genul "membrii vor respecta...", in noua forma abordarea este mai imperativa: "membrii trebuie...".

@ Chiar la inceputul acestui cod de etica a fost introdus un nou paragraf in care se stipuleaza ca analistii financiari trebuie sa puna interesul clientilor mai presus de cel personal, o astfel de cerinta nefiind trecuta si in forma actuala a codului.

@ O alta regula nou introdusa se refera la faptul ca analistii nu trebuie sa solicite si sa primeasca nici un dar sau compensatie in urma careia s-ar putea astepta sa compromita obiectivitatea analistului.

@ Noua forma a codului de etica mai are introdus si un paragraf care se refera expres la reguli impotriva manipularii pietei. In cadrul acestuia, este specificat faptul ca analistii nu trebuie sa deruleze practici prin care se distorsioneaza in mod voit evaluarea unui anumit titlu sau prin care in mod artificial se genereaza o crestere a volumului de tranzactionare cu intentia de a induce in eroare jucatorii de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO