Companii

Broadhurst e putin darnic cu minoritarii de la Imsat

26.06.2003, 00:00 21

Fondul de investitii Broadhurst a anuntat ieri ca a lansat o oferta publica de cumparare pentru toate actiunile Imsat Bucuresti. Compania activeaza in domeniul automatizarilor si constructiilor metalice si este cotata la categoria a II-a Bursei de Valori. Valoarea totala a ofertei este de 51 miliarde de lei (1,6 milioane de dolari).
Broadhurst este deja actionar majoritar la Imsat, cu o detinere de 75%. Cel mai important actionar minoritar este fondul de investitii Romanian Investment Company. Brokerii spun ca oferta se adreseaza in special acestuia, care isi lichideaza participatiile la companiile romanesti, datorita incheierii duratei de viata. De altfel, pretul oferit de Broadhurst in cadrul ofertei, de 1.020 lei/actiune, este mai mic fata de cotatia de piata a actiunilor Imsat, 1.210 lei/actiune. Oferta este intermediata de societatea de brokeraj Vanguard si se va incheia pe 14 iulie.
Planurile fondului de investitii  in privinta Imsat vizeaza cresterea valorii companiei, introducerea de masuri pentru eficientizarea activitatii, aplicarea unui program de crestere a vanzarilor si evaluarea investitiilor necesare pentru urmatorii ani.
Imsat a inregistrat in primul trimestru al anului o crestere puternica a profitului net si a cifrei de afaceri. Vanzarile companiei au crescut de peste doua ori, pana la 11 milioane de dolari, iar profitul de sapte ori, de la 15.000 de dolari la 118.000 dolari, adica intreg profitul pe 2002. Cresterea cifrei de afaceri si a profitului s-a datorat lucrarilor realizate de companie la fabrici de ciment din Iordania, Honduras si de la Alesd.
Pentru acest an, Imsat si-a propus o cifra de afaceri de 1.221,7 miliarde de lei (aproximativ 40 de milioane de dolari) si un profit net de 2 milioane de dolari. In afara de fabricile de ciment, Imsat mai are ca principale surse de venituri un contract de furnizare a instalatiilor de semnalizare si automatizare pentru sectiunea Bucuresti - Campina a culoarului feroviar european IV si un contract cu General Electric.
Actiunile Imsat au evoluat in ultimele 12 luni pe o tendinta descendenta, mai ales datorita rezultatelor financiare slabe de anul trecut. La ultima cotatie de la Bursa, valoarea companiei este de 7,5 milioane de dolari.
Imsat detine in prezent, impreuna cu fondul Broadhurst, peste 90% din titlurile producatorului de motoare electice Umeb Bucuresti, listata la Bursa Electronica RASDAQ. Cei doi actionari va trebui, conform legii, sa initieze o oferta pentru a delista actiunile acesteia de pe piata de capital. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO