Companii

Broadhurst divizeaza si Elpreco

20.01.2006, 19:54 48

Conducerea Elpreco, unul din cei mai importanti producatori de materiale de constructii de pe piata romaneasca, va cere actionarilor mandatarea administratorilor societatii pentru intocmirea unui proiect de divizare a societatii.

Elpreco a fuzionat spre finalul anului trecut cu societatea Rompreco Craiova, desprinsa in prima parte a lui 2005 din operatorul portuar Romportmet Galati. Toate cele trei companii erau controlate de fondul american de investitii Broadhurst, acesta lichidandu-si ulterior pe parcursul anului trecut participatia detinuta in cadrul Romportmet.

Reprezentantii companiei New Century Holdings (NCH), care administreaza fondul Broadhurst, au precizat ca aceasta divizare implica separarea unui teren in valoare de cateva sute de mii de dolari care nu este utilizat in afacerea propriu-zisa a societatii si care este obiectul unui litigiu. Oficialii NCH nu au oferit mai multe detalii legate de acest litigiu.

Broadhurst a aplicat o politica de fuziuni si divizari in cadrul mai multor companii pe care le detine, pentru cresterea profitabilitatii si pentru separarea activelor care nu tin de obiectul principal de activitate.

Actionarilor Elpreco, convocati in cadrul AGA pentru data de 15 februarie, li se va cere si aprobarea situatiilor financiare pe 2005, dar si aprobarea bugetului pe 2006 si a programului de investitii pe anul curent.

Elpreco a obtinut in primele noua luni ale anului trecut un profit net de peste 8 milioane de lei (2,21 milioane de euro), in crestere cu 78% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri realizata de companie dupa primele trei trimestre s-a ridicat la 63,7 milioane de lei (17,6 milioane de euro), in crestere cu 49,1% fata de perioada similara din 2004.

Broadhurst este actionar majoritar in cadrul Elpreco, cu o participatie de 71,1%. Cel mai important actionar minoritar al companiei este SIF Oltenia, care controleaza 10,6% din titluri. Actiunile Elpreco sunt listate pe piata RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 62 lei/actiune, in scadere cu aproape 5% pe fondul unei lichiditati extrem de reduse. La ultimul pret la care titlurile au fost tranzactionate, capitalizarea bursiera a companiei este de 17,6 milioane de euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO