Companii

British American Tobacco devine primul producator cu afaceri de peste un miliard de euro

Premiera pe piata bunurilor de larg consum: British American Tobacco devine primul producator cu afaceri de peste un miliard de euro
19.05.2010, 23:42 680

British American Tobacco (BAT), producatorul tigarilor Kent, araportat o cifra de afaceri de 4,88 miliarde de lei (1,15 mld.euro) in 2009 la nivel local, trecand pentru prima data pragul deun miliard de euro.

Compania devine astfel primul producator local care intra in"clubul miliardarilor" din sectorul bunurilor de larg consum,alaturi de retelele de comert Metro Cash & Carry siCarrefour.

Producatorul Kent avea anul trecut un numar mediu de 791 deangajati, similar celui din 2008.

BAT Romania a realizat in 2008 o cifra de afaceri de 3,63 mld.lei (978 de milioane de euro). Avansul de 35% (in lei) inregistratanul trecut a venit pe fondul scumpirii tigaretelor din portofoliucu o rata medie estimata la 30%, comparativ cu 2008, in conditiilecresterii accizelor la tutun de doua ori pe parcursul anului.Ultima majorare de accize la produsele din tutun a fost operata lainceputul lui 2010, cand pretul unui pachet cu 20 de tigarete Kenta ajuns la 50% peste nivelul din prima luna a anului trecut.

Kent este cel mai vandut brand de tigarete de pe piata, cu ocota estimata la 25% in prezent, si in acelasi timp cel mai marebrand din sectorul FMCG (bunurilor de larg consum), duparulaje.

Piata de profil, estimata la peste doua miliarde de euro, seimparte intre trei companii de talie internationala: BAT, PhilipMorris (Marlboro) si Japan Tobacco International (Winston), carederuleaza la nivel local si activitati de productie atigaretelor.

Producatorii s-au orientat in ultimul an tot mai mult catreexporturi, in conditiile in care piata locala s-a contractat cupeste 10% in volum fata de 2008.

Companiile dau vina pe contrabandisti pentru declinul pietei siestimeaza vanzarile ilicite de tigarete la peste un miliard deeuro.

Si pragul de 500 mil. euro este greu deatins

In sectorul FMCG sunt foarte putini producatori care si-aumentinut anul trecut afacerile peste pragul de jumatate de miliardde euro, potrivit datelor disponibile pe piata.

Acestia sunt Coca-Cola HBC Romania - companie cu afaceriestimate de ZF in jurul a 500 mil. euro in 2009, fata de valoareade 550 mil. euro raportata in anul anterior - si Philip Morris.

Singurul grup romanesc din industria de profil cu afaceri pesteacest prag este European Food & Drinks, detinut de fratii Ioansi Viorel Micula. Cele mai mari patru companii din structuraacestuia, Transilvania General Import Export, European Food,European Drinks si Scandic Distilleries, au realizat impreunaafaceri de aproape 700 mil. euro in 2008, potrivit datelor de laRegistrul Comertului.

Afacerile consolidate ale grupului ar putea fi estimate insa la300-400 mil. euro la nivelul lui 2008.

Piata bunurilor de larg consum este estimata la aproximativ 20de miliarde de euro in prezent, cele mai mari categorii in functiede vanzari fiind tigaretele, berea si bauturile racoritoarecarbonatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO