Companii

Britanicii implora Nissan sa nu plece

02.08.2000, 00:00 19



Producatorul japonez de autovehicule Nissan va decide pana la sfarsitul anului daca subventia propusa de Guvernul britanic si eventuala stabilitate a raportului lira/euro il vor determina sa ramana sa construiasca urmatoarea generatie de autoturisme de clasa mica in Marea Britanie, relateaza Financial Times.

Carlos Ghosn, presedintele Nissan, sustine ca puterea lirei sterline si incertitudinile cu privire la evolutia cursului valutar ar putea forta compania sa mute productia noii generatii a modelului Micra, programata pentru 2003, din Marea Britanie in Europa continentala,.

Tony Blair, premierul Marii Britanii, si Ghosn s-au intalnit in urma cu doua zile pentru a clarifica aspectele acestei probleme.

Desi nu a fost data publicitatii nici o cifra oficiala, se pare ca asistenta guvernamentala se va ridica la circa 50 milioane de lire sterline (75 milioane de dolari), fiind destinat asigurarii locurilor de munca pentru cei 5.000 de angajati de la Sunderland. O astfel de subventie ar trebui insa sa primeasca aprobarea comisarului european pe probleme de concurenta Mario Monti. Planurile Executivului britanic de a acorda un ajutor de 152 milioane de lire sterline grupului BMW, in vederea redresarii diviziei sale Rover, au starnit opozitia lui Monti.

Nissan intentioneaza sa devina cel mai mare constructor auto din Marea Britanie, productia urmand sa ajunga in acest an la 340.000 de unitati, peste cea a grupurilor Ford si Vauxhall.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO