Companii

Bramac va produce tigla la Sibiu din septembrie

20.08.2004, 00:00 350

Compania austriaca Bramac va deveni din luna septembrie a acestui an producator local de tigla din beton, in urma unei investitii de 6 mil. euro in construirea de la zero a unei fabrici de profil la Sibiu. Compania austriaca si-a mutat recent birourile de la Brasov la Sibiu, de unde vor fi conduse operatiunile sale pe piata locala.
Fabrica de tigla de la Sibiu va fi destinata initial acoperirii pietei interne, urmand ca pe masura ce-si va extinde capacitatea de productie sa poata realiza si exporturi.
Filiala locala a Bramac detine o cota de piata de aproximativ 25%, avand vanzari de 2,5 milioane metri patrati de tigla, pe o piata estimata la aproape 10 milioane metri patrati.
Compania austriaca Bramac este detinuta in proportie de jumatate de catre grupul francez Lafarge, cel mai mare producator de ciment din lume, si producatorul austriac de caramizi Wienerberger.
Zona Sibiului a atras ca un magnet in ultima vreme trei investitori austrieci puternici interesati de productia de materiale de constructii, datorita carierelor de argila de calitate superioara ce serveste ca si materie prima: Bramac (tigla de beton), Wienerberger (caramizi), Tondach (tigla ceramica).
Fosta intreprindere de stat din domeniul materialelor de constructii CEMA Sibiu a devenit de anul trecut tinta companiilor Wienerberger si Tondach.
Austriecii de la Wienerberger au anuntat la inceputul acestui an preluarea fabricii de caramizi care apartinea CEMA Sibiu, in cadrul unei tranzactii cu o valoare totala de 9 milioane euro. Suma include pretul de achizitie al fabricii, fondurile ce vor fi asigurate sub forma de capital de lucru, precum si investitiile de modernizare a unitatii preluate.
Un alt investitor interesat de preluarea unor active de la CEMA Sibiu a fost grupul Tondach. Acesta au achizitionat recent pachetul de 85% din actiunile fabricii de tigla ceramica de la Sibiu, valoarea tranzactiei nefiind facuta publica.
Deja, Tondach se gandeste la derularea unei investitii de tip greenfield tot la Sibiu pentru 2006, valoarea investitiei fiind estimata la aproximativ 23 - 25 mil. euro de catre oficiali ai grupului.
Per ansamblu, cresterea numarului de investitii in ultima vreme este provocata de consumul in crestere de materiale de constructii. Atractivitatea pietei locale creste atat datorita momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in viitorul apropiat, cat si datorita faptului ca dispune de un potential mare, fiind a doua piata ca marime din regiune, dupa Polonia. In plus, piata de constructii are o rata estimata de crestere de 7% in acest an si este de asteptat sa creasca si in continuare, pe baza marilor proiecte de infrastructura.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO