Companii

Bogdan Zafiu, TNT: Ca venituri ne comparam cu Ungaria, vrem sa ajungem din urma Cehia si Polonia

Bogdan Zafiu, TNT: Ca venituri ne comparam cu Ungaria, vrem sa ajungem din urma Cehia si Polonia

Bogdan Zafiu, sales&marketing manager TNT Romania: Pe piata de curierat intern din Romania s-a dus un razboi al preturilor scazute si chair daca acum lucrurile au inceput sa se mai schimbe, credem ca si peste cinci ani cea mai mare pondere in cifra de afaceri a TNT Romania o va avea tot curieratul international.

22.10.2007, 14:37 112

Daca la nivel international compania olandeza TNT a facut achizitii in mai multe tari pentru a avea o pozitie solida si pe partea de curierat domestic, in Romania TNT va parcurge o dezvoltare organica si se va axa in continuare pe segmentul de curierat international.
"TNT a facut achizitii in Spania, China, Brazilia si India. In Romania nu targetam insa niciun jucator local", a spus Bogdan Zafiu, sales&marketing manager TNT Romania. Compania obtine in Romania circa 10% din venituri din curieratul intern, reprezentantii companiei explicand decizia de a nu plusa pe acest segment prin faptul ca nu au dorit sa intre in razboiul preturilor mici.
"Nu a existat in strategia noastra o orientare strict pe domestic. Am mentinut acest serviciu mai mult pentru clientii de pe international. Pe piata de curierat intern din Romania s-a dus un razboi al preturilor scazute si chiar daca acum lucrurile au inceput sa se mai schimbe, credem ca si peste cinci ani cea mai mare pondere in cifra de afaceri a TNT Romania o va avea tot curieratul international", a precizat Zafiu.
Pe segmentul de curierat international TNT concureaza cu DHL si UPS, in timp ce pe segmentul de curierat intern Cargus, Fan Courier, Curiero si TCE Logistica sunt principalii jucatori.
Curieratul intern are insa un ritm de crestere constant de la an la an, lucru observat si de reprezentantii TNT, care si-au imbunatatit serviciile pe acest segment.
"Serviciile internationale au fost si raman tinta noastra, dar putem spune ca ne orientam si pe partea interna. Pe domestic avem cu 50% mai multi clienti decat anul trecut. Am facut si un upgrade, intrucat serviciul de domestic era deficitar din vest in est si acum l-am imbunatatit pentru a putea transporta in timp util", precizeaza Zafiu.
Per total, numarul de clienti atrasi de TNT in acest an este cu circa 30% mai mare, in ritm cu cresterea cifrei de afaceri bugetata pentru acest an. Anul trecut TNT a rulat in Romania afaceri de 25,7 milioane de euro in 2006, iar pana la sfarsitul acestui an va ajunge la circa 33-34 de milioane de euro, potrivit estimarilor ZF pe baza ritmului de crestere anuntat de companie. In timp ce afacerile companiei au crescut in prima jumatate a anului cu 30%, profitul a avut un avans de 35%, explicat de reprezentantii companiei prin volumul mai mare de livrari.
"Marja de profit a crescut intr-un ritm mai mare ca urmare a volumelor. Marea majoritate a produselor fiind de retea, costurile cu retelele sunt fixe, iar volumele suplimentare duc la eficientizarea activitatii", spune Zafiu.
Cele mai multe colete din Romania, peste 80%, se trimit in state din Uniunea Europeana, in prima parte a anului volumul coletelor crescand cu peste 48% ca si greutate si cu peste 30% ca si numar de expedieri fata de perioada similara a anului trecut. Destinatiile principale din Europa sunt Germania, Italia, Franta si Marea Britanie.
TNT Romania se asteapta anul viitor la o crestere asemanatoare a nivelului afacerilor, de 25%-30% pe expedierile internationale si de 30% pe curieratul domestic, urmand ca in circa cinci ani afacerile inregistrate in Romania sa fie comparabile cu cele ale diviziei TNT Polonia.
"Ca venituri ne putem compara cu TNT Ungaria, vrem sa ajungem din urma Cehia si in circa cinci ani Polonia", a spus Zafiu. TNT Express si-a definit pozitia pe piata din Romania in 1999 prin achizitionarea in proportie de 100% a actiunilor companiei ROMCARGO. La nivel mondial, TNT livreaza saptamanal 4,1 milioane de colete, documente si marfa in peste 220 de tari. TNT Express opereaza cu peste 23.400 de vehicule rutiere si 44 avioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO