Companii

Blue Air, putin peste buget: afaceri de 49 mil. euro si un trafic de 425.000 de pasageri

Blue Air, putin peste buget: afaceri de 49 mil. euro si un trafic de 425.000 de pasageri

Click pentru imaginea marita

22.08.2008, 20:19 19

Blue Air, liderul low-cost de pe piata locala, cu capital integral autohton, a inregistrat in primele sase luni ale anului un trafic de 425.000 de pasageri, in crestere cu 21,5% fata de anul trecut, potrivit reprezentantilor companiei. Blue Air vizeaza atingerea in acest an a unui trafic de 1,2 mil de pasageri, cu 30% in plus fata de anul trecut.
"Nivelul de crestere a numarului de pasageri se accelereaza odata cu perioada concediilor de vara si cunoaste un nou boom in apropierea sarbatorilor de iarna. Astfel, consideram ca vom atinge si chiar depasi pragul anticipat. Pentru sustinerea acestei afirmatii ne bazam pe rezultatele anului trecut, cand ponderea pasagerilor transportati in lunile iulie, august si septembrie au reprezentat 33% din total", a spus Gheorghe Racaru, directorul companiei.
Cifra de afaceri a Blue Air s-a situat in primul semestru la circa 49 mil. euro (175 mil. lei), luand un avans de 33% comparativ cu primul semestru din 2007. Cresterea inregistrata se bazeaza pe noile curse introduse, compania ajungand in prima saptamana din iunie la un numar de 85 de curse saptamanale, fata de 66 de zboruri pe saptamana in iunie 2007. In acelasi timp, si numarul de zboruri charter operate de Blue Air a crescut in iunie cu 16% fata de luna similara din 2007, zborurile charter contribuind cu 7,6% la afacerile companiei.
"Am inaugurat curse catre Larnaca si Berlin, am deschis noi variante de zbor - Koln, Stuttgart si Madrid cu plecare din Sibiu, Bruxelles cu plecare din Constanta si am crescut numarul frecventelor pentru multe destinatii. Totodata, am demarat proiecte precum innoirea accelerata a flotei, parteneriatul cu DirectAeroservices si o posibila colaborare cu Posta Romana", a mai spus Racaru. Blue Air a castigat luna trecuta o licitatie desfasurata prin Bursa Romana de Marfuri, in urma careia urmeaza sa presteze servicii de transport aerian pentru Posta Romana, valoarea contractului fiind de 44,84 de milioane de euro, fara TVA, pentru o perioada de trei ani jumatate.
Blue Air are o flota constituita din opt aeronave Boeing 737, alte doua aeronave urmand sa soseasca pana la sfarsitul lui 2009.
Totodata, compania numara 546 de angajati, angajand peste 200 de persoane in ultimul an, atat piloti si personal la bord, cat si personal in cadrul departamentului operational. Compania este detinuta de discretul om de afaceri Nelu Iordache, care controleaza si Romstrade, una dintre cele mai puternice companii de constructii din Romania.

Primele trei companii low-cost au transportat un milion de pasageri in semestrul I
Primele trei companii low-cost de pe piata locala, Blue Air, Wizz Air si MyAir, au transportat in prima jumatate a anului 975.000 de pasageri pe cursele in si dinspre Romania, traficul celor trei operatori fiind mai mare decat numarul de pasageri transportati de TAROM, cel mai mare operator aerian din Romania, in aceeasi perioada. Blue Air, Wizz Air si MyAir domina piata low-cost locala, cu o cota de piata de circa 80%. Pe plan local mai opereaza si Germanwings, easyJet si Ryanair, companii cu o prezenta importanta in Europa, dar care au deocamdata un numar redus de curse in si dinspre Romania. Cea mai mare crestere a numarului de pasageri a fost raportata de compania ungara Wizz Air, care vizeaza in acest an un trafic de un milion de pasageri, dublu fata de anul trecut. Daca operatorii low-cost isi vor atinge tintele de trafic pentru acest an, intreaga piata se va ridica la circa 3 milioane de pasageri, fata de mai putin de doua milioane de pasageri anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO