Companii

Blocaj general in industria asigurarilor din Franta

28.11.2001, 00:00 17



Grupul Axa a renuntat la toate contractele de asigurare a riscurilor comerciale importante, deoarece nu mai poate face fata incertitudinilor de garantare contra "atacurilor teroriste" fara sprijinul statului, informeaza Wall Street Journal.

Decizia Axa, care ar putea fi adoptata si de alte firme franceze de profil, ar putea insemna imposibilitatea asigurarii uzinelor, marilor imobile si chiar a supermagazinelor impotriva riscurilor, in conditiile in care cea mai mare parte dintre polite vor ajunge la scadenta la sfarsitul anului.

"Trebuie sa aflam daca statul va inteveni si va reglementa activitatea de reasigurare", a declarat Christophe Dufraux, purtator de cuvant al Axa.

Pozitia Axa fata de companiile pe care le asigura in Franta nu constituie o surpriza dupa anularea garantarii riscurilor aferente Cupei Mondiale la fotbal din anul 2002, ca urmare a sporirii riscurilor legate de terorism.

In prezent, nu numai evenimentele importante risca sa nu mai poata fi asigurate impotriva actelor teroriste, ba chiar intreprinderile, imobilele sau spatiile comerciale vor ramane fara polite de asigurare adecvate.

"Mai mult de o mie de mari intreprinderi franceze, care au milioane de angajati, ar putea sa ramana neasigurate de la 1 ianuarie", spune si Luc Malatre, director general al Gras Savoye Re.

Noua politica a Axa lasa descoperite aceste companii, deoarece este aproape imposibil ca politele sa fie renegociate pana la sfarsitul anului.

"Suntem intr-un moment in care este aproape prea tarziu pentru a acoperi toate riscurile inainte de 1 ianuarie", a declarat Philippe Detrez, presedinte al Asociatiei Managerilor de Risc din Franta si seful departamentului de management al riscului la PSA Peugeot Citroen.

"Guvernul trebuie sa adopte o deciziein urmatoarele zile", a adaugat acesta.

Desi Trezoreria franceza si asociatiile din sectorul asigurarilor au discutat despre criza cu care s-ar putea confrunta firmele de asigurari dupa atentatele din 11 septembrie, nu a fost anuntata incheierea nici unui acord.

Detrez si asiguratorii ar dori sa fie infiintat un pool de asigurare (un consortiu de firme din domeniu) garantat de guvern, care sa asigure acoperirea riscurilor de terorism, dupa modelul Pool Reinsurance din Marea Britanie.

Conform acestui sistem, aproximativ 200 de firme de asigurare contribuie la infiintarea unui fond de asigurare de baza, dar se bazeaza pe sprijinul guvernului in cazul in care se produc pierderi care depasesc ca valoare rezervele.

Criza din industria asigurarilor din Franta este mult mai acuta decat in alte tari europene, deoarece companiile franceze au obligatia de a acoperi si riscurile de atac terorist.

Firmele de asigurare afirma ca, avand in vedere ca reasiguratorii nu mai acopera pagubele provocate de teroristi, ele nu mai pot face fata vechilor reglementari.

Grupurile de reasigurare preiau o parte din riscurile cuprinse intr-o polita de asigurare in schimbul unui comision platit asiguratorilor. Dupa 11 septembrie insa, aceste firme nu au mai acceptat acoperirea riscului de atac terorist sau au acceptat doar un plafon maxim al pierderilor.

Pe de alta parte, companiile de asigurare din Franta sunt obligate prin lege sa despagubeasca si daunele provocate de terorism fara a putea indica un plafon maxim.

"Daca nu mai putem ceda din riscuri catre reasiguratori, nu mai putem prelua aceste riscuri", a declarat luna trecuta Dominique Lauri, director executiv al Axa Corporate Solutions din Paris. "Suntem prinsi la mijloc intre legislatia franceza si companiile de reasigurare", a explicat oficialul Axa.

Grupul francez a anuntat ca firmele cu care a incheiat polite sunt asigurate pana la sfarsitul acestui an, cand contractul expira si va trebui renegociat. In noile contracteva fi inclusa in mod sigur o majorare semnificativa a primelor, anuntata deja de Axa, care va varia intre 35 si 80%.

In schimb, nu este clar cum va fi privita acoperirea riscurilor de atac terorist. "Clientii vor sti noile conditii destul de curand", a precizat purtatorul de cuvant al companiei.

"Cresterea primelor va fi acompaniata de o diminuare a protectiei", este de parere Bertrand de Moulins de Beaufort, director al departamentuluid e management al riscului la divizia din Paris a brokerului de asigurari Marsh. In plus, "clientii nu au prea multe optiuni", adauga acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO