Companii

Bill Clinton se implica in combaterea HIV/SIDA in tarile sarace

13.11.2003, 00:00 18



Fostul presedinte american Bill Clinton s-a implicat in rezolvarea problemei medicamentelor pentru combaterea HIV/SIDA in tarile sarace. Drept urmare, conform BBC, a fost obtinut un acord cu patru companii farmaceutice care produc medicamente generice din India si Africa de Sud. Acestea vor furniza terapii anti-HIV la o treime din preturile medicamentelor patentate.



Noua state din zona Caraibeilor, precum si Mozambic, Rwanda, Africa de Sud si Tanzania vor beneficia de pe urma acestui acord.



Organizatiile de lupta impotriva HIV/SIDA au salutat acest acord, apreciind ca este vorba despre un mare pas inainte pentru salvarea a milioane de vieti.



Bill Clinton a declarat ca acest tratament ar putea fi implementat in prima etapa in state in care practic nu exista nici un fel de medicatie specifica, iar bolnavii nu mai au nici un fel de sperante.



Acordul a fost incheiat la finalul unei colaborari extinse a consilierilor din cadrul Fundatiei prezidentiale William J. Clinton cu firmele farmaceutice, in vederea gasirii unor solutii pentru reducerea costurilor medicamentelor.



Conform contractului semnat, preturile genericelor folosite in terapia cu trei medicamente va fi sub 40 de centi pe zi, comparativ cu peste 1,50 de dolari pentru medicamentele patentate.



"Acest acord va permite livrarea unor medicamente capabile sa salveze vietile oamenilor care au nevoie cu disperare de ele", a afirmat Clinton.



El si-a exprimat speranta ca circa doua milioane de persoane sa primeasca aceste medicamente la preturi accesibile pana in 2008.



Analistii apreciaza ca firmele farmaceutice pot furniza medicamentele necesare la preturi chiar mai reduse daca ar limita cheltuielile de marketing si distributie, deoarece tratamentele sunt suficient de cunoscute, astfel incat nu este nici o nevoie ca acestea sa fie si mai mult promovate.



Profiturile din medicamentele folosite pentru alte afectiuni care nu au legatura cu SIDA pot fi cheltuite, de asemenea, pentru a acoperi parte din costurile pentru producerea si comercializarea de produse farmaceutice ieftine dedicate combaterii maladiei HIV/SIDA.



Pretul mare al antiretroviralelor este o problema importanta in tarile sarace, unde organizatiile de lupta impotriva SIDA afirma deseori ca marjele de profit ale companiilor specializate sunt prea mari.



In sudul Africii, numai 50.000 dintre cele patru milioane de bolnavi de HIV/SIDA primesc tratament cu regularitate.



Din aceste motive, asociatiile care militeaza pentru limitarea acestui flagel saluta initiativa fostului presedinte american.



"Furnizarea de tratament impotriva HIV/SIDA celor care au mai multa nevoie din tarile sarace este cea mai urgenta provocare mondiala", a declarat medicul Lee Jong-Wook, directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.



La randul sau, starul irlandez al muzicii rock Bono, un important sustinator al acestor miscari, a apreciat ca acest acord "este un important progres in combaterea urgentei SIDA", demonstrand ca, daca exista vointa, este posibila o lupta cu sanse de succes impotriva acestei boli "care poate fi prevenita si tratata".



Fundatia Clinton a obtinut fonduri pentru a plati o parte din cheltuielile de fabricare a medicamentelor, prin actiuni de lobby activ pe langa natiuni bogate precum Irlanda sau Canada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO